Ülikooli raamatukogu eitab teoste saatmist prügimäele

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamaturiiul vanade raamatutega.Pilt on illustratiivne.
Raamaturiiul vanade raamatutega.Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaalmeedia on kihama löönud, sest semiootik Mihhail Lotman kirjutas blogis, kuidas ta nägi pealt, et Tartu Ülikooli raamatukogu rohkelt raamatuid ära viskab. Teiste seas neid, millest Tartu raamatukogudes ei ole enam ühtegi eksemplari.

Tartu Ülikooli raamatukogu kogude direktor Kristina Pai selgitas, et raamatuid ei hävitata hulgaliselt. See on tavapärane kogude ringlus, kus uued raamatud tulevad peale ja osa aegunuid kantakse maha.

Pai sõnul on raamatute mahakandmine igapäevane tegevus, kuid nende konteinerisse viskamine on siiski viimane valik. Enne seda püütakse teoseid laiali jagada, maha müüa või inimestele tasuta ära anda.

Kõik raamatud ja ajalehed-ajakirjad, mida enam ei taheta ja mida ei õnnestu ära anda, jõuavad taaskasutusse. «Raamatuid ei visata prügimäele, vaid neid taaskasutatakse,» kinnitas Pai.

2015. aastal on Tartu Ülikooli raamatukogu nimistust kustutatud 14 733 teost, mille seas on peale raamatute ka ajakirju ja ajalehti. Mahakantute hulgas on ka katkisi, ära müüdud või lugejatele tasuta antud eksemplare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles