Vanaisa Vassõl – sõjas käis, aga veteran pole

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vassõl Flud oma kodukülas Tisza kaldal. Ukraina sümbolit trizub’i, mis on ka Ukraina vapil, kannab ta mütsi küljes suure uhkuse ja armastusega.
Vassõl Flud oma kodukülas Tisza kaldal. Ukraina sümbolit trizub’i, mis on ka Ukraina vapil, kannab ta mütsi küljes suure uhkuse ja armastusega. Foto: Jaanus Piirsalu

«Ma kardan kõige rohkem seda, kui Trump annab meid ära ja lääs võtab Venemaalt sanktsioonid maha, siis tuleb Venemaa meile uuesti peale,» ütleb pensionil raudteelane Vassõl Flud kuumale teele peale puhudes ja mulle omatehtud veini pakkudes. Laua kõrval nagis ripub tema sõjaväevormi vatijope.

Joome teed palju mugavamates tingimustes kui kaks aastat tagasi jaanuaris, kui kohtusime Donetski lennujaama lähedal Ukraina vabatahtlike vaatluspostil Kamikaze. Siis jõime liitrite kaupa kohvi ning peitsime end Donbassi separatistide miinide ja Grad-raketisüsteemide rünnakute eest. Niipalju kui see võimalik oli. Tegelikult meil lihtsalt tookord vedas.

Ukraina lääneosas Taga-Karpaatias, Rumeenia piiri lähedal Korolevos elav 62-aastane Vassõl usub siiralt, et Venemaa president Vladimir Putin ootab ainult lääne surve kadumist, et vallutada Lõuna-Ukraina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles