Riik püüab kahtlased isikud noorsootööst eemal hoida

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeeriumid püüavad koostöös kolmanda sektori organisatsioonidega parandada teadlikkust, kuidas näiteks seksuaalsete hälvetega isikuid hoida eemale tööst lastega.
Ministeeriumid püüavad koostöös kolmanda sektori organisatsioonidega parandada teadlikkust, kuidas näiteks seksuaalsete hälvetega isikuid hoida eemale tööst lastega. Foto: Teet Malsroos/ Õhtuleht

Kolmanda sektori esindajad ning ministeeriumid kaardistavad probleemid Eesti noorsootöötajate värbamisel, mille tulemusena on plaanis algatada seadusemuudatused ebasobiva taustaga inimeste eemal hoidmiseks noorsootööst.

Vastavalt kehtivale noorsootöö seadusele ei värvata noorsootööle neid isikuid, keda on karistatud erinevate seksuaalkuritegude eest. Noortejuhtide, lapsevanemate ja noorte endi teadlikkust taoliste inimeste eemale hoidmiseks noorsootööst tuleb aga suurendada. Just seetõttu kogunesid täna erinevate ministeeriumide ja kolmanda sektori esindajad, kes arutasid lastele ja noortele turvalise arengu- ja tegevuskeskkonna tagamist noorteühingutes, -keskustes, –laagrites ja huvikoolides.

«Hetkel ei ole nõuded noorsootöötajate kvalifikatsioonile ja sisutegevustele rangelt reguleeritud, nii tuleb suurendada noortejuhtide ja korraldajate teadmisi sellest, kuidas hoida noorsootööst eemal ebasobiva taustaga inimesed. Selle juures on tähtis, et piiranguid aitaks ühingutel rakendada õigusruum ja riigistruktuurid,» märgitakse haridus- ja teadusministeeriumi pressiteates.

Haridus- ja teadusministeeriumi noorteosakonna juhataja Anne Kivimäe rääkis Postimees.ee’le, et laste ja noorte turvalisus on terav teema, kuivõrd selles valdkonnas ei tohi mingeid riske olla. «Seda teemat tuleb pidevalt tähelepanu all hoida.»

Tänasel arutelul lepiti kokku, et kolmanda sektori ja ministeeriumide esindajad kaardistavad probleemid oma valdkondades, mille põhjal justiitsministeerium koostab 1. juuniks analüüsi. Sealt edasi selgub, milliseid seadusemuudatusi tuleks algatada, et laste ja noorte turvalisus oleks tagatud.

Kivimäe nentis, et juba praegu on ebasobivate isikute eemal hoidmisel tehtud edusamme. Näiteks tõi ta välja, et 2012. aasta jaanuarist saab iga inimene vaadata isikute kehtivaid karistusi vastavast registrist. Seni on see võimalus olnud vaid tööandjal ja lapsevanemal. Samas on seni tekkinud probleem vabatahtlike puhul, kellega asutusel töösuhet ei ole ja seega ei ole võimalik piisaval määral ka nende tausta kontrollida.

Ümarlaual osalesid lisaks haridus- ja teadusministeeriumile Eesti Skautide Ühing, justiitsministeerium, siseministeerium, sotsiaalministeerium, õiguskantsleri büroo ja politsei, Eesti Noorsootöö Keskus, Lastekaitse Liit, Vabatahtlike Tegevuse Arenduskeskuses ja Eesti Noorteühenduste Liit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles