Juhivahetus tõstis Reformierakonna toetust (8)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna uus esimees Hanno Pevkur (vasakul) koos oma vastaskandidaadi Kristen Michaliga, kes kogus 635 erakonna liikme toetuse Pevkuri 1048 vastu.
Reformierakonna uus esimees Hanno Pevkur (vasakul) koos oma vastaskandidaadi Kristen Michaliga, kes kogus 635 erakonna liikme toetuse Pevkuri 1048 vastu. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Võrreldes detsembriga kasvas jaanuaris enim Reformierakonna ja kahanes Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus, selgus Eesti Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute ASi üle-eestilisest küsitlusest.

Parlamendierakondade toetuse pingerea tipus püsib endiselt Keskerakond 31-protsendise toetusega, järgnevad Reformierakond 25 (kuu varem 20), Sotsiaaldemokraatlik Erakond 10 (kuu varem 15), Eesti Konservatiivne Rahvaerakond 9, Vabaerakond 7 ning Isamaa ja Res Publica Liit 6 protsendiga, vahendab ERR.

Tervise ja tööminister Jevgeni Ossinovski kogus jaanuaris kuulsust alkoholimüügile ja -reklaamile kehtestatavate piirangutega. Reformierakonnas toimus oluline sisemiste jõujoonte nihkumine, kui erakonna esimeheks valiti Hanno Pevkur ning erakonna juhatuse valimistel kogusid suurima häältesaagi Siim ja Kaja Kallas.

Turu-uuringute AS küsitles ERRi uudistetoimetuse tellimusel 19.-31. jaanuaril 1002 vastajat nende kodudes.

Vabaerakonna esimees Andres Herkel teatas täna avaldatud erakondade reitingutele kommentaariks, et Keskerakonna ja Reformierakonna domineerimine pidurdab jätkuvalt Eesti arengut ja poliitilist kultuuri.

«Näeme, et see jätkub ka pärast valitsuse vahetust, kusjuures Keskerakond on astunud paljudes küsimustes Reformierakonna kingadesse, lastes enda ametnikkonnal rahulikult juhtida,» leidis Herkel.

Herkel möönis, et Vabaerakond ei ole Keskerakonna ja Reformierakonna senisesse domineerimisse suutnud mõra lüüa. «Meie teadlik toetus valimisliitudele eesseisvail kohalikel valimistel kõneleb sellest, et nende erakondade domineerimise lõpetamiseks on vaja kaasata hoopis laiemad sõltumatu vaatega jõud,» pakkus ta.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas tundis Turu-uuringute üle-eestilise küsitluse tulemuste üle rõõmu. «Iga muutus, ka valitsuse vahetus, vajab kohanemist. Mul on siiralt hea meel, et inimesed toetavad meie tegevust ning nõustuvad, et oli aeg tõsisteks ümberkorraldusteks,» sõnas Ratas.

Ratas leiab, et peaministripartei kõrge toetus näitab inimeste usaldust valitsusse tervikuna. «Ma tänan kõiki erakonna ja valitsuse toetajaid. Meie ühine eesmärk on läbi tulumaksuvaba miinimumi reformi, õiglasemate pensionite ning tugevate omavalitsuste muuta meie ühiskond sidusamaks ja ühtsemaks. See on olnud varasemate valitsuste nõrgim lüli ja pingutame igapäevaselt, et olukorda parandada,» rõhutas Ratas.

Peaminister toonitas, et valitsusele ei antud isegi ühte kriitikavaba päeva erinevalt tavapärasest sajast, kuid sellest hoolimata on koalitsiooni toetus jätkuvalt selgelt kõrgem kui opositsioonil.

Sotsid näevad reitingu languse taga alkoholitootjate meediasurvet

Sotsiaaldemokraadid peavad langenud toetuse põhjuseks alkoholitootjate meediasurvet, IRL aga ootamatuna mõjuda võivate, ent vajalike otsuste tegemist.

SDE peasekretär Kristen Kanarik ütles ERRi raadiouudistele värsket arvamusuuringut kommenteerides, et peaministriparteina on Keskerakond saanud valijatelt avanssi.

«Keskerakond on saanud valijate poolt usalduskrediiti, et peaministrierakonnana tegutseda, ja kindlasti on meie jaoks muutunud just see, et kui me olime novembris-detsembris muutuste eestvedajad, siis nüüd me ei ole küll peaministrierakond, aga peame hakkama ennast tõestama. Teisalt ma usun, et languse taga on meediasurve, mis on tulnud alkoholitootjate poolt,» nentis ta.

IRLi peasekretär Kert Karuse ütles, et reiting ei rahulda erakonda ja neil tuleb jätkuvalt tõsiselt tööd teha ning oma seisukohti kaitsta.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles