Presidendi «ei» seab valitsuse raske otsuse ette (1)

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kochide perekonnale kuulunud Liberty, millest on alles seitse hoonet, on Tallinna kõige terviklikumalt säilinud suvemõisakompleks. Pildil kompeksi õige suurim villa, millest kavandati esindushoonet riigipea külaliste vastuvõtmiseks.
Kochide perekonnale kuulunud Liberty, millest on alles seitse hoonet, on Tallinna kõige terviklikumalt säilinud suvemõisakompleks. Pildil kompeksi õige suurim villa, millest kavandati esindushoonet riigipea külaliste vastuvõtmiseks. Foto: Sander Ilvest

Kohe ametiaja alguses kirikule ei öelnud, seejärel president Konstantin Pätsi võimalikule monumendile ei öelnud president Kersti Kaljulaid ütles ei ka varasema riigipea ajal algatatud Liberty mõisa presidendi residentsiks ehitamisele, mis paneb ministrid-ametnikud uude olukorda.

Kuna Kaljulaidi loobumisotsus on värske, ei ole praegu veel ühtegi otsust, aga murtakse pead, kas anda Liberty tagasi endisele omanikule vabaõhumuuseumile, luua Libertyst n-ö riigiresidents ehk koht presidendile, peaministrile ja riigikogu spiikrile, kus kõrgeid väliskülalisi vastu võtta, või anda mõisahoone järgmise presidendi valimise järel algset ideed täitma. Alati jääb variandiks ka võimalik võõrandamine ja hoonete müükipanek. Mingi selgus võib tulla kevadise riigieelarve strateegia arutelude ajal.

Avalikkuses on välja pakutud ka variant, et kuna Eesti Pank müüb 1,5 miljoni euro eest kenasti korda tehtud Maardu mõisa, siis võiks riik Liberty kordategemiseks kõrvale pandud 4,4 miljonist eurost kõvasti võita ja osta esindushooneks selle mõisa. Postimehe andmetel pole sellest valitsuses juttu olnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles