Kreitzberg: Tallinna koolikatsemäärus on hullem kui JOKK

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kreitzberg.
Peeter Kreitzberg. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu kultuurikomisjoni esimehe Peeter Kreitzbergi hinnangul võib Tallinna esimese klassi katseid soosiv koolimäärus olla seadusevastane.

Tema sõnul käitub Tallinn praegu risti vastupidi mullu vastu võetud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse mõttega, mis oli tagada, et iga õpilane pääseks kodulähedasesse kooli katseteta.

«Ma ei mäleta, et selles seaduses oleks üldse olnud konstruktsiooni «ülelinnalise komplekteerimisega kool»,» rääkis riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg.

Tema väitel ei ole esmaspäevane määrus lihtsalt seaduse lünkade ärakasutamine, vaid midagi tõsisemat. «Mulle tundub, et see on JOKKist samm edasi. See lõhnab pigem seaduse eiramise järele.»

Kreitzberg soovitas asjaosalistel pöörduda õiguskantsler Indrek Tederi poole, et too annaks värskele määrusele oma hinnangu.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul leiab aga linn, et määrus on nii juriidiliselt kui oma vaimult põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega kooskõlas.

«Meil on üks haridus- ja teadusministeeriumi seisukoht, mis näeb võimalusena ette, et ongi ülelinnalise komplekteerimisega koolid, kuhu lapsi võetakse katsete alusel ja kus on tahtjaid rohkem. Selles mõttes ei ole ministeerium sellele vastu olnud,» tõi ta välja.

Samas märkis Pajulagi, et parim hindaja on siinkohal õiguskantsler, kelle poole ta soovitas pahastel lastevanematel pöörduda. «Me oleme selleks valmis.»

Kreitzbergi sõnul on määrus vale aga mitte ainult seaduse mõttes, vaid ka lapse arengu seisukohalt. «Ma ei arva, et esimeses klassis selgub lapse võimekus ühes või teises valdkonnas,» rääkis ta.

«Võib-olla muusika, sport ja kunst on need, kus maast madalast peab asi selge olema, aga ma ei arva, et keeltes ja reaalainetes võimekus kõigil lastel väga kiiresti üldse avaldub.»

Üleeile vastu võetud linnavalitsuse määruse kohaselt säilib Tallinnas koolikatsete tegemise võimalus, kusjuures nüüd võivad kõik Tallinna lapsed kandideerida kõikidesse pealinna koolidesse. Selleks on vaja vaid lapsevanema avaldust.

Pealinnast väljapoole sisse kirjutatud lapsed võivad oma suu aga Tallinna koolidesse pääsemisest puhtaks pühkida.

Neile lastele, kes katsetega soovitud haridustemplisse sisse ei pääse või otsustavad testimisest loobuda, leiab kooli linna kokku pandud komisjon.

Ametnikud üritavad sealjuures leida lapsele kooli, mis on võimalikult tema kodu lähedal ning kus õpivad juba tema õed-vennad. Kui peab nende kahe põhimõtte vahel valima, eelistatakse siiski kodulähedust.

Juhul, kui jääb väheks ka eeltoodud kriteeriumitest ja koolis kohti napib, saab eelise see laps, kes on sama aadressiga elanikeregistris pikemat aega olnud kui tema konkurent.
 

Väljavõte põhikooli- ja gümnaasiumiseadusest

§ 10. Valla või linna kohustus koolikohustuse täitmiseks võimaluste loomisel

(1) Vald või linn tagab koolikohustuslikule isikule, kelle elukoht asub selle valla või linna haldusterritooriumil, võimaluse omandada põhiharidus. /.../ Valla- või linnavalitsus arvestab elukohajärgse kooli määramisel oluliste asjaoludena esmajärjekorras õpilase elukoha lähedust koolile, sama pere teiste laste õppimist samas koolis ja võimaluse korral vanemate soove.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles