Riik toetab setude ettevõtmisi enam kui 182 000 euroga

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setu naised kunstnike suvetööde esitlusel Kütiorus.
Setu naised kunstnike suvetööde esitlusel Kütiorus. Foto: Peeter Langovits

Setumaa kultuuriprogrammist jagus tänavu toetusi kogusummas 182 149 eurot rohkem kui poolesajale ettevõtmisele.

Kultuuriministeeriumi toel toimub sel suvel mitu setu kultuuri festivali, lapsed aga saavad osa uutest võru-ja setukeelsetest Jäno-Jussi multikatest (toetus 540 eurot), teatas ministeerium.

Toetust eraldatakse kokku 17 leelokoorile, et aidata hoida elavana UNESCOsse kantud seto leelotraditsiooni.

Kultuuriminister Laine Jänese käskkirja alusel toetab ministeerium nii Seto Talumuuseumi (60 396 eurot) kui Obinitsa Seto Muuseumitarõ (12 792 eurot), ilmumist jätkab ajaleht Setomaa (33 395 eurot) ning raadioeetrisse jõuavad setokeelsed uudised (3196 eurot).

Eesti Rahva Muuseumi eestvõttel näeb tänavu ilmavalgust Setomaa koguteose uus köide, mis keskendub piirkonna loodusele (12 760 eurot). Toetust said ka mitmed ettevõtmised, mis on suunatud seto keele, pärimuse ja ka käsitööoskuste tutvustamisele ning õpetamisele.

Kultuuriministeerium käivitas Setumaa kultuuripärandit toetavad programmid 2003. aastal. Praegu kehtiva programmi eesmärk on aidata kaasa setu vaimse ja materiaalse kultuuripärandi säilimisele, taastumisele ja arengule võimalikult autentsel kujul. Oluline on ka setu kultuuris osalejate ringi laiendamine, eriti noorte sidumine esivanemate keele ja kultuuriga.

Programm on eelkõige suunatud setu pärimuskultuuri ja keele hoidmisele setude põlisel asualal, osaliselt ka väljaspool Eesti Vabariiki.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles