Välismaalastest enim on Soome vanglates eestlasi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuopio vangla Soomes.
Kuopio vangla Soomes. Foto: Wikimedia

Välismaalastest vangide hulk Soome kinnipidamisasutustest on viimase paarikümne aasta jooksul suurenenud 20 korda, kirjutab Aamulehti.

Märtsi keskpaigas istus trellide taga 427 välismaalast, mis moodustab 13 protsenti kõigist kinnipeetavatest. 1990ndate alguses oli välisriikide kodanikke Soome vanglates 0,5 protsenti.

Välismaalastest enim on eestlasi, suuruselt teise grupi moodustavad leedukad.

Vanglaameti peadirektori Esa Vesterbacka sõnul on Soomes võrreldes teiste Euroopa maadega vähe välismaalastest kinnipeetavaid. Näiteks Kesk-Euroopa riikide vanglates on välismaalasi kolmandik.

Vanglaameti Lääne-Soome piirkonna turvalisuse ülema Jukka Lallukka sõnul on suurimaks probleemiks vangidevaheliste sidemete loomine. «Suur osa välismaalastest kinnipeetavatest on professionaalsed kurjategijad ja vanglates nad sõlmivad soomlastega sidemeid. Soomlased saavad nii kindlad kontaktid välismaale,» lisas ta.

Välismaalastest vangid lähevad Soome riigile maksma aastas 29 miljonit eurot, mis on kümme protsenti vanglate eelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles