Maailma järved on arvatust kolmandiku võrra madalamad

Kaur Maran
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Rootsi teadlased on välja arvutanud, et senine hinnang maailma järvede sügavusest on oluliselt ülepingutatud.
USA ja Rootsi teadlased on välja arvutanud, et senine hinnang maailma järvede sügavusest on oluliselt ülepingutatud. Foto: Unsplash

Rühm teadlasi teatas hiljuti peetud konverentsil, et maailma järvede keskmine sügavus on tugevalt üle hinnatud, kirjutas Science.

Ameerika Füüsika Ühingu kohtumisel tutvustatud andmed on olulised, kuna järvede sügavus on maailma mageveeressursside ja ka kliimasoojenemise modelleerimisel oluline sisend. Kuidas saab selline uudis aga üldse võimalik olla?

Kokku on maailmas ligi sada miljonit järve, mille pindala on vähemalt üks hektar. Kokku moodustab see 30 miljardit hektarit järvepinda ehk ligi kaks protsenti maismaa pinnast. Järvede sügavuse hindamiseks kasutatakse otsemõõtmiste puudumisel kaudseid meetodeid, nagu ümbritseva maastiku liigendatus – järskude kallaste vahel olev järv peab olema sügavam kui lavamaal asuv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles