Grünberg: dalai-laama taandus oma rahva parema elu nimel

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama.
Dalai-laama. Foto: SCANPIX

Dalai-laama loobus Tiibeti eksiilvalitsuse juhi rollist seetõttu, et üritab oma rahvale saavutada elamisväärset elu ja mingisuguseidki õigusi, ütles Eesti budismi instituudi direktor Sven Grünberg.

Grünbergi sõnul ei tulenenud dalai-laama otsus kindlasti sellest, et ta oleks väsinud või araks löönud, tema sõnul on Hiina kommunistid kogu aeg käsitlenud dalai-laamat kui erinõudmisi esitavat separatisti, oma taandumisega kõrvaldas aga Tiibeti vaimne juht formaalsed takistused läbirääkimisteks, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Ringvaade».

Hiinale on Tiibet vajalik seetõttu et riik vajab maad, aga eelkõige sealseid väärtuslike maavarasid, ütles Grünberg, lisades, et Tiibetis on keeruline kliima, mis muudab elu raskeks, tiibetlased elavad aga nii, nagu Nõukogude ajal elati Gulagis.

«Samasugused laagrid on olemas ka Hiinas, kus hoitakse tiibetlasi lausa kinni, nad ei ole formaalselt, paberite järgi küll vangis, aga sisuliselt see nii on, mitmel viisil hävitatakse Tiibeti tsivilisatsiooni, üks on ka ülerahvastamine, pidevalt tulevad rongid ja massid sinna, paljud ei pea küll vastu, aga paljud ka jäävad,» kirjeldas budismi instituudi juht.

Nüüd, mil dalai-laama ei ole enam poliitiline figuur, vaid usujuht ja Nobeli rahupreemia laureaat, võib Grünbergi hinnangul saada usujuhi augustikuise visiidi käigus võimalikuks ka tema kohtumine Eesti peaministriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles