Rootsi firma tahab Muhu dolokivimaardlas uuringuid korraldada

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dolokivikarjäär.
Dolokivikarjäär. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Rootsi kapitalile kuuluv lubjatootmisettevõte tahab Muhus Hellamaa dolokivimaardlas läbi viia geoloogilise uuringu maardla võimalikuks kasutuselevõtuks.

Maardla tarbevaru uurimise eesmärgil soovib Rootsi kontserni SMA Mineral Group tütarettevõte AS SMA Mineral puurida viisteist kuni 20 meetri sügavust puurauku, kirjutas Oma Saar.

Keskkonnaministeerium võttis ettevõtte taotluse uuringuloa saamiseks menetlusse.

«Me ei sooviks praegu ajakirjanduses midagi kuulutada, meil ei ole mingisuguseid lube õnnestunud veel saada,» ütles ASi SMA Mineral esindaja Hillar Kangur.

«Tahame tulla välja ikka soliidselt ja viisakalt, Rootsi stiilis,» lisas ta.

Muhu vallavanem Tiit Peedu sõnas, et pole ASi SMA Mineral plaanidega kursis.

Ekspert Erki Niitlaane sõnul on kaevanadmistingimused Hellamaal päris keerukad, sest lähedal paikneb hajaasustus.

Viimati toimus Hellamaa maardlas kaevandmine aastakümneid tagasi, kui sealset dolokivi kasutas klaasi valmistamisel Järvakandi klaasivabrik.

Hellamaa dolokivimaardla kuulub üleriigilise tähtsusega maardlate hulka. Maardlas olev dolokivi omab ekspertide hinnangul tugevat ekspordipotentsiaali.

Üleriigilise tähtsusega maardla maavara kvaliteedil ja kogusel on riigi majandusarengu seisukohalt oluline tähtsus. Samuti võib selle kaevandamine olla ulatusliku keskkonnamõjuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles