ERSOst saab vanalinnapäevadel rokkbänd

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Tõnu Kaljuste ja vanalinnapäevade kunstiline juht Anne Velt tutvustasid eile festivali programmi.
Dirigent Tõnu Kaljuste ja vanalinnapäevade kunstiline juht Anne Velt tutvustasid eile festivali programmi. Foto: Albert Truuväärt

Tänavused vanalinna päevad kestavad 31. maist 4. juunini ning nende jooksul toimub üle 400 etenduse, kontserdi, näituse ja kõikvõimaliku muu ürituse.

«Programm on ülitihe, nii et kõike te nagunii läbi käia ei jõua, kuigi võite ju proovida,» ütles Kesklinna vanem Taavi Pukk.

Vanalinna päevade kunstilise juhi Anne Veldi sõnul küsitakse temalt alati, mis on vanalinna päevadel uut. «Need on meil 36. korda ja tegelikult see küsimus mulle üldse ei meeldi. Miks peab kogu aeg midagi uut välja mõtlema? Uut võib-olla on nii palju, et tänavu on väga tihe ja tugev programm Toompeal, kus igal täistunnil algab midagi uut,» ütles Velt.

«Kellele on vanalinna päevad mõeldud? Ei ole turistidele, need on meile endile. Ootame siia meie inimesi nii Tallinnast kui kaugemalt. Ja kuna selle aasta päevad kannavad pealkirja «Noor vanalinn», siis seekord keskendume ka noorsooteemale. On palju projekte, mille noored on ise välja mõelnud ja mida nad ise veavad.»

«Noore vanalinna mõttega tuli kaasa ka Nargenfestival ja 31. mail on päeva nimeks «Eksamid ja pidu». Mai lõpp on minu meelest noortele üsna vastik aeg. Sellepärast, et on nii ilus, kõik õitseb, süda laulab, võib-olla ollakse armunud ja samal ajal peab eksameid tegema,» lisas ta.

Dirigent Tõnu Kaljuste meenutas, et viimati esines ta vanalinna päevadel 36 aastat tagasi. «Vahepeal ma pole seda millegipärast teinud. Võib-olla pole ideed olnud, võib-olla pole kutsutud, ma ei tea. Aga kui Anne helistas ja pakkus võimalust avapäeva sisustada, siis ma ei pidanud palju mõtlema. Ma õpetan muusikaakadeemias dirigente ja täpselt samal ajal on meil eksamid. Ja kuna õhtul on pidulik kontsert, siis kujunes iseenesest pealkirjaks «Eksamid ja pidu»,» rääkis Kaljuste.

Tema sõnul saab festivali avapäeval alates kella 11st hommikul kuni õhtuni välja kuulata  dirigente, kes saavad bakalaureuse-, magistri- või doktorikraadi.

«Dirigent ei vaata ainult oma näppude alla, oma väikese pilli poole, vaid püüab saada erinevad muusikud ja isiksused kokku, koos tegutsema. Esimene koostegutsemine on 31. mail eksamina Jaani kirikus, kus kuulete Vivaldi suurepärast kirikumuusikat ja Arvo Pärdi «Te Deumi». Teiste seas dirigeerib minu tudeng Lõuna-Koreast, kes saab magistrikraadi. See on väga huvitav sündmus, sest Lõuna-Korea muusikaline haridus, tunnetus ja kõik muu on hoopis teistsugune, kui me võime ette kujutada,» lausus Kaljuste.

Muuhulgas saab Hopneri majas kuulata Raimo Kangro «Vesiseid kaanoneid». «Need on esiettekandes, sest kuigi Raimo Kangro on meie seast ammu lahkunud, pole «Vesiseid kaanoneid» kunagi esitatud,» ütles dirigent.

Päeva jooksul toimuvad kontserdid on tema sõnul soojenduseks ERSO õhtusele esinemisele Raekoja platsil.

«ERSO kannab ette Hans Eki tantsumuusikasümfoonia. Need on kõige suuremad hitid, mis tantsusaalides kõlavad, aga need on elektroonilisest muusikast üle kantud sümfooniaorkestri pillidele. Kontserdi lõpus tõusevad mõned sümfooniaorkestri pillimängijad püsti ja neist saavad rokkbändi liikmed. Ma loodan, et see kontsert teid liigutab. Ma palun kõikidel, kes publiku hulgas on, liigutada ennast kasvõi sentimeetri võrra. Sest teatavasti ei ole tantsumuusika kuulamiseks ja selle muusikaga kontakti saamiseks peaksite liikuma,» ütles Kaljuste.

Vanalinnapäevade programmijuhi Katrin Valkna sõnul on kogu programm väga hea ja südamega kokku pandud. Ta tõstis esile niinimetatud valikprogrammi. «Meie valikprogrammis on 11 esinemist, millele on võimalik pileteid soetada juba nüüd. Esinejate seas on näiteks Kadri Voorand Quartet. Samuti Maarja Nuut, kelle puhul võib tõesti uhkust tunda, et tema esinemiskavasse mahtusid ka vanalinna päevad,» ütles Valkna. Valikprogrammis on veel Doris Karvea ja Robert Jürjendali luule- ja muusikakava «Päike on armastus», Andrus Vaariku monoetendus «Elu on parim meelelahutus» ja muid väga eripalgelisi esinemisi.

Festivali kava on kättesaadav vanalinnapäevade kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles