Vilja Savisaar: tuleva aasta riigieelarve pitsitab lapsi ja eakaid

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar
Vilja Savisaar Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Vilja Savisaar ütles, et Reformierakonna eestvedamisel riigikogu saali jõudnud riigieelarve on vaenulik nii töövõtjatele, lastele kui ka eakatele inimestele.


«Tuleva aasta eelarve koostamise protsessi on läbivalt varjutatud saladuselooriga,» märkis ta. «Valitsuse suutmatusele selgitada avalikkusele riigi eelarve koostamise põhimõtteid juhtis tähelepanu ka ajakirjandus.»

Savisaare sõnul anti riigikogule üle toores ja vigasid täis eelarve. «2009. aasta eelarve on koostatud fundamentaalselt valesti - kõigepealt pandi paika kulud ja seejärel hakati alles vaatama, kust selleks vahendeid võtta,» sõnas ta.

Savisaar ütles, et vigane eelarve sai alguse juba eelmisel sügisel, kui 2008. aasta eelarve kasvuks planeeriti ligi 20 protsenti ehk anti välja katteta lubadusi.

«Viinud Eesti majanduskriisi, tundis Ansip end ikka viie rikkama Euroopa riigi hulka kuuluva riigi peaministrina,» märkis ta.

«Reformierakonnale oli tähtis eelarve võimalikult suureks paisutada, et seejärel kiiresti asuda oma valimislubadusi täitma. Paraku tegid reformistid seda kogu Eesti ühiskonna arvelt.»

Savisaare sõnul on see eelarve koostatud 2,6 protsendi majanduskasvu baasil, mis kahjuks jällegi on ebarealistlik.

«Tekib küsimus, kas valitsus ei ole eelmisest aastast midagi õppinud - selle aasta eelarve koostati algselt 7,4 protsendise majanduskasvuga, kuid reaalselt kujuneb majanduslanguseks miinus üks protsent,» ütles ta.

Savisaare sõnul on valitsuse suuremad kokkuhoiukohad selle aasta eelarves käibemaksusoodustuste kaotamine, ranitsatoetuse kaotamine, kohalike teede rahastamise oluline vähendamine.

«Kuigi valitsuse otsuse järgi tõusid kütuse- ja elektriaktsiisid, mille tagajärjel on kasvanud toiduainete ja -valmistamise hinnad, on valitsus loobunud koolitoidu rahastamise suurendamisest, mistõttu valitsuse antav osa katab heal juhul vaid poole vajaminevast,» ütles ta.

«Käibemaksutõus ootab ees ravimeid ja meditsiiniseadmeid, mis paneb raskesse olukorda meie haiged ja vanurid. Lisaks tõstab valitsus matusetarvete ja -teenuste käibemaksu, et inimestest veel viimane kätte saada. Jääb mulje, et valitsuse soov on meie haigetelt ja vanuritelt ravimite pealt raha välja lüpsta ja siis veel surma pealt ka natuke juurde teenida,» sõnas Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles