Mehed Sahara väravast: tegelikult oleme pärit ühest isast ja emast (1)

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgacem Abdellatif ja Ali Massaoud Tallinna vanalinnas.
Belgacem Abdellatif ja Ali Massaoud Tallinna vanalinnas. Foto: Eero Vabamägi

Kui erinevad me oleme! Kes neil päevil Eestis festivalil Orient esinenud Sahara beduiinide ansamblit 5 Étoiles esinemas nägi ja kuulis, mõistab, millest jutt käib. Ent vestlusest ansamblit saatnud poeedi Belgacem Abdellatifi ja trummimängija Ali Massaoudiga, kes nagu folkgrupi teisedki liikmed esimest korda Euroopas viibisid, selgub, et kõigele vaatamata oleme päris sarnased.

Pikad helesinised plisseerseelikud, punased vestid, turbanid, vilepillid ja trummid, mille kõla ja rütm tundub olevat lõpuni mõistetav vaid beduiinidele enestele. Ja muidugi hüpnootiline tants, mis seda kõike ilmestab... Eestlased, kes Kiek in de Kökis Tuneesia-teemalise fotonäituse «Dans la planéte du Khlel» avamisel nende Marazigi hõimu sarmikate esindajatega kaasa tantsivad, saavad ilmselgelt unustamatu kogemuse osaliseks, sest vana ja väärikas suutükitorn lausa kõigub nende ühise tantsu saatel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles