Sügisest suureneb Eestis elundidoonorite hulk hüppeliselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli kliinikum.
Tartu ülikooli kliinikum. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Selle aasta 1. oktoobrist paranevad haigete võimalused doonorelundite saamiseks: ainsa Eestis siirdamisoperatsioone tegev Tartu ülikooli kliinikum liitus rahvusvahelise doonorelundite vahetamise organisatsiooniga Scandiatransplant ja nii suureneb võimalike elundidoonorite hulk suisa ligi 20 korda.

Hetkel ootab Eestis elundi siirdamist 74 inimest. Keskmiselt on Eestis ühes aastas nõus enda enda elundi doonorina annetama aga vähem kui poolsada inimest, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Tartu ülikooli kliinikumi transplantatsioonikeskuse direktori Virge Palli sõnul on sedavõrd väikse elundidoonorite hulga tõttu keeruline leida sobivat doonorelundit vajamineval hetkel.

Doonorelundite vahetamise organisatsiooniga liitumine tähendab, et alates oktoobrist võivad Eestis elundi siirdamist ootavad kriitilised haiged saada doonorelundi Skandinaaviast, kus elab kokku 27 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles