Dopinguküttide käes on 155 Venemaa jalgpalluri kahtlased dopinguproovid

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa jalgpallikoondis kodusel maailmajagude karikaturniiril enne mängu Mehhikoga. Kas kõigi nende meeste südametunnistus ja organism on ikka puhas...?
Venemaa jalgpallikoondis kodusel maailmajagude karikaturniiril enne mängu Mehhikoga. Kas kõigi nende meeste südametunnistus ja organism on ikka puhas...? Foto: FRANCK FIFE/AFP/Scanpix

Rahvusvahelise Antidopingu Agentuuri (WADA) uurija Richard McLaren usub, et Venemaa jalgpallis on aastaid süstemaatiliselt mängijate positiivseid dopinguproove varjatud. McLaren on juba koostanud kaks raportit, mis viitab venelaste süstemaatilisele, riiklikult toetatud dopingutarvitamisele.

Saksamaa telekanalile ARD antud intervjuus selgitas kanadalasest advokaat, et WADA käsutuses on 155 uriiniproovi, mis viitavad uurijate arvates katsele Venemaa jalgpallurite positiivseid proove peita. Tema sõnul ootavad proovid praegu veel kordusanalüüsi, kuid FIFA on nende olemasolust teadlik, vahendab Deutsche Welle.

«Meil on tekkinud kahtlus, et venelastel on olemas puhaste proovide varu, mida jalgpallurite puhul kasutatakse. Kaks võimalust – kas proovide korkidega manipuleeriti, et anumate sisu vahetada, või siis on sisu küll puutumata, kuid selles leidub keelatud aineid,» selgitas McLaren. Täpselt samasugust nippi ehk positiivsete proovide vahetamist puhaste vastu kasutasid venelasid 2014. aasta Sotši olümpiamängude ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles