Suri spordifilmide lavastaja Hans Roosipuu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Roosipuu.
Hans Roosipuu. Foto: Liis Treimann

Laupäeval suri 86-aastasena spordifilmide lavastaja Hans Roosipuu, kes jäädvustas aastakümnete jooksul pea kõiki meie silmapaistvaid sportlasi rohkem kui 30 dokumentaalfilmis ja kümnetes kroonikapalades.

Roosipuu tuntumad filmid olid «Ülekanne 56:13» X Eesti velotuurist, «lmar Kullam» nimikangelasest ja Tartu Kalevi kuulsatest korvpalluritest, «Kümnevõistlejad» 1970. aastate tegijatest, «Pentathlon moderne» viievõistlejatest, «100 m selili kammerorkestri saatel» ujujatest Indriksonidest, «Heerosed» 1980. aasta eestlastest olümpiavõitjatest, «Imetegija võlg» jalgrattur Riho Suunast, «Eesti partii» Paul Keresest ja «Tiim» Eesti suusatajatest.

Hans Roosipuu filmid leidsid tunnustust tollastel üleliidulistel, võimalusel ka rahvusvahelistel filmifestivalidel.

Spordifilmide kõrval tegi ta meeldejääva operaatoritöö dokumentaalfilmides ja kroonikapalades erinevatelt elualadelt. Eesti Filmi Andmebaasi filmograafia seob Hansu 75 dokumentaalfilmi ning rohkem kui 500 kroonikapalaga.

Kultuurkapital tunnustas Hans Roosipuud elutööpreemiaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles