Politsei ostab püstolkuulipildujate asemel automaate (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseipatrull.
Politseipatrull. Foto: Marianne Loorents

Politsei- ja piirivalveamet loobub kavast hankida püstolkuulipildujaid ning selle asemel kavatseb amet osta tugirelvadeks üle 1000 automaadi.

Riigi kaitseinvesteeringute keskus kuulutas juuli alguses välja hanke kaitseväele automaattulirelvade ja nende lisavarustuse ostmiseks, sama hankega ostetakse automaate ka politsei- ja piirivalveametile ning justiitsministeeriumi allasutustele.

Politsei- ja piirivalveamet plaanis tänavu välja kuulutada hanke ligi 600 püstolkuulipilduja ostmiseks. Hange eeldatavaks maksumuseks hinnati toona ligi 1,7 miljonit eurot. Ameti pressiesindaja ütles BNSile, et sellest plaanist on politsei- ja piirivalveamet praeguseks loobunud ning püstolkuulipildujate asemel hangib amet automaate.

Politsei- ja piirivalveameti pearelvur Georg-Tomek Triškin ütles BNSile, et amet soovib hankida suurusjärgus 1200 automaati. «[Hangitavad] relvad saavad olema politsei tavatugirelvadeks ja nendega varustatakse kõik patrullid, kordonid rohelisel piiril, piiripunktid ja eriotstarbelised üksused,» sõnas Triškin.

Amet kavatseb hankida nii 5,56-millimeetrise kui ka 7,62-millimeetrise kaliibriga automaattulirelvi. «Läheme üle kaitseväega samadele kaliibritele, mis vastavad NATO standardile,» sõnas Triškin. Ta lisas, et 7,62-millimeetrise kaliibriga automaattulirelvad on mõeldud eeskätt politsei- ja piirivalveameti eriotstarbelistele üksustele.

Triškini sõnul vahetavad hangitavad automaadid välja praegu politsei- ja piirivalveameti relvastuses olevad automaadid Galil ning püstolkuulipildujad MP-5. Galilid annab amet üle kaitseväele, kes kasutab neid oma äranägemise järgi ning püstolkuulipildujad MP5 jäävad aktiivses reservis peamiselt eriotstarbeliste üksuste kasutusse.

Politsei- ja piirivalveameti relvastuses on praegu Heckler & Kochi valmistatud püstolkuulipilduja MP5. Üldiselt politseinikud Eestis avalikus ruumis püstolkuulipildujatega relvastatuna ei patrulli. Samas näiteks pärast Pariisi terrorirünnakuid tõi politsei tänavatele püstolkuulipildujatega relvastatud patrullid. Ka võeti eelmisel aastal Tallinna lennujaama pommiähvarduse tõttu tugevdatud valve alla ning seal olid väljas püstolkuulupildujatega varustatud lisapatrullid. Samuti kandsid püstolkuulipildujaid toona ka kesklinnas ja reisisadamas patrullinud korravalvurid.

Kaitseinvesteeringute Keskus kuulutas juuli alguses välja hanke kaitseväele automaattulirelvade ja nende lisavarustuse ostmiseks, hanke eeldatav maht on 75 miljonit eurot. Keskus soovib osta 1. ja 2. jalaväebrigaadile uued 5,56-millimeetriseid ja 7,62-millimeetriseid automaattulirelvi. Hankesse on kaasatud ka justiitsministeerium ning politsei- ja piirivalveamet.

Kavandatava hankelepingu kohaselt ostab Kaitseinvesteeringute keskus aastatel 2018–2021 ligikaudu 11 000 automaattulirelva. Lisaks sellele peab sõlmitav raamleping võimaldama täiendavalt kuni 18 000 automaattulirelva ostmist aastani 2024.

Kaitseväe relvastuses on 5,56-millimeetrise kaliibriga automaadid Galil ning 7,62-millimeetrise kaliibriga automaadid AK-4, Heckler & Koch G3A3ZF ja Heckler & Koch G3A4.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles