Diplomaat ja teadur Kalev Stoicescu: sõjaohust räägitakse meil liiga palju (4)

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoonetekompleksi hoovile, kus asub ka Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus, püstitati paari aasta eest kell, mis on otsekui koopia Trump Toweri juures asuvast ajanäitajast.
Hoonetekompleksi hoovile, kus asub ka Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus, püstitati paari aasta eest kell, mis on otsekui koopia Trump Toweri juures asuvast ajanäitajast. Foto: Mihkel Maripuu

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu on kogenud riigikaitse asjatundja ja endine diplomaat, kelle abiga mõtestame lahti meie ümber toimuvat ja arutleme selle valguses, kas soola, tikke ja konserve on endiselt mõistlik näguripäevadeks varuda.

Riigi rahastatav Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus pole hoiatusi andev seirejaam, vaid mõttekoda, millesarnaseid leidub igas endast lugu pidavas ja tõsiseltvõetavas riigis. Siin tegeldakse välispoliitika, julgeoleku ja kaitse küsimustega. Tööd pakutakse kümnele ses vallas suurte kogemustega inimesele. Teadur Grigore-Kalev Stoicescu (52) ülesanne on koguda rahvusvaheliselt aktuaalseid teemasid, neid analüüsida, mõtestada ja seoseid näha. Ta rõhutab, et tuleviku sündmuste ennustamine ja eri stsenaariumide pakkumine on tegelikult juba eos spekulatiivne tegevus, kuid sedagi tuleb teha, lähtudes ratsionaalsest loogikast. «Mis sest, et tänapäeval näeme üha rohkem irratsionaalsust,» muigab Stoicescu, «ja et isegi kõige vähem tõenäoline stsenaarium võib vahel realiseeruda. Eriti on kombeks Venemaal teisi üllatada.»

Ent mis on ometi kõigi hädade algpõhjus, mis ei lase inimkonnal rahumeelselt, konfliktide ja sõdadeta elada?

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles