Moskva patriarhaat soovib dialoogi kirikuvarade üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlad Nevski katedraalis Toompeal.
Küünlad Nevski katedraalis Toompeal. Foto: Priit Simson

Eesti õigeusukiriku kriisi lahendus peitub dialoogis – nii kiriku- kui ka ilmalike võimude tasandil, ütles BNSile Moskva patriarhaadi välissuhete osakonna esindaja metropoliit Ilarion.

«Selle probleemi ainus lahendus on läbirääkimised. Need on läbirääkimised Moskva ja Konstantinoopoli patriarhaadi vahel, läbirääkimised Eesti võimudega ja nende linnade juhtidega, kus on Moskva patriarhaadi kogudused,» ütles Tallinnas visiidil olnud metropoliit täna.

«Me leiame, et nii nagu Konstantinoopoli patriarhaadi Eesti kirik on kõigi tema käsutuses olevate hoonete omanik, nii ei peaks ka Moskva patriarhaadi Eesti õigeusukirik hooneid lihtsalt rentima, vaid olema nende omanik. Me loodame, et see küsimus saab dialoogi käigus lahendatud,» ütles Ilarion BNSile.

Illarioni sõnul tema seekordsel visiidil Tallinna ja kohtumistel Eesti kirikutegelastega see teema kõne all ei olnud.

«Seekordse visiidi eesmärk on tutvustada raamatut, kus on esitatud põhjalik dokumentatsioon õigeusu ajaloost Eestis,» sõnas metropoliit.

Reedel toimus Tallinnas teaduskeskuse Õigeusu Enstüklopeedia koostatud kaheköitelise teose «Õigeusk Eestis: uurimused ja dokumendid» esitlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles