Pooled saarlased jätsid hääletamata

Risto Berendson
, uuriva toimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17-aastane Tarmo sai esimest korda valimiskasti juurde oma arvamust avaldama.
17-aastane Tarmo sai esimest korda valimiskasti juurde oma arvamust avaldama. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Valimisaktiivsus Saare maakonnas ulatus napi 49,3 protsendini, millega edestati maakondadest vaid Ida-Virumaad. Lõviosa maakonna kogutulemusest andiski Saaremaa ühendvald, sest Ruhnu ja Muhu valla hääletajate arv on maakonna mõistes marginaalne.

31-liikmelises volikogus rebisid enamuse pärast Kuressaare linnas võimutsevad sotsiaaldemokraadid eesotsas ametist lahkuva linnapea Madis Kallase ja eksminister Hannes Hansoga ning Reformierakond, kes saatis Saaremaal valimisvõitlusse tõelise tähtede paraadi eesotsas riigikogu liikmete Kalle Laaneti ja Urve Tiiduse ning eksministrite Jaanus Tamkivi ja Tiiu Aroga.

Kui loetud oli kaks kolmandikku häältest, pääsesid napi, kuid soliidse eduga ette sotsid, kellele lubas valimistulemus volikogus kümmet kohta. Sisuliselt loob see Saaremaa vallas võimaluse kaksikvalitsemiseks, sest Reformierakond ja valimisliit Saarlane olid tol hetkel mõlemad kaheksa mandaadi peal. Volikogus häälteenamuse saamiseks piisab sotsidele ka volikogus kuus kohta saanud partnerist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles