Audru erastamise peategelasteks osutusid õed

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval kogunesid Audru vallamajja lauda eakad osanikud, et arutada skandaalset erastamisskeemi.
Esmaspäeval kogunesid Audru vallamajja lauda eakad osanikud, et arutada skandaalset erastamisskeemi. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi Pärnumaa Audru vallavanem Rein Talisoo väitel pole ta aleviku keskel asuvat magusat maatükki erastada soovinud Tarmo Arraku sugulane, on mõlema mehe naised Pärnu Postimehe andmetel õed.

Esmaspäeva õhtul Audru Ääremetsa lauda osanike koosolekul väitis kohalik vallavanem, et ta pole lauda ümbruses asuvat maad erastada soovinud Viljandi mehe Tarmo Arraku sugulane, kirjutab Pärnu Postimees.

Pärnu Postimehe andmeil on see väide vaid pooleldi õige, sest Audru vallavanema Rein Talisoo Viljandist pärit elukaaslane Kristi Sepp ja Tarmo Araku kaasa Kairi Arak on õed.

Kuna Tarmo Arak ise on suure osa ajast Soomes, oli just tema naine Kairi Arak see, kelle nimele tegi pensionär Anna Gute vallavanema soovitusel 2006. aasta detsembris notar Kristi Kivimägi juures volikirja, millega vanainimene volitas naist esindama teda kõigis Ääremetsa lauda ostueesõigusega maa erastamise ja kinnistu  kinnistusregistris kinnistamiseks vajalike toimingute tegemises.

Sama volikirja järgi volitas Gute Arakut jagama, valdama, kasutama ja käsutama Gute nimele erastatavat Ääremetsa lauda kinnistut Araku omal äranägemisel, sõlmima lepinguid kinnistu jagamisel moodustuvate kinnistute koormamiseks ja tasuliseks või tasuta võõrandamiseks, andma kinnistuid rendile ning vastu võtma üüri- ja rendiraha, tema eest raha vastu võtma ja makseid tasuma ning vajadusel lepinguid muutma.

Tagantjärele antud selgituste järgi müüs Gute asemel Kairi Arak järelikult kartulit oma õe firmale ja õemehest vallavanema alluvale asutusele Jõõpre põhikoolile.

Jõõpre põhikooli direktor Mati Sutt ütles, et kartuli ost-müük tõesti aasta algul toimus ja kauba üleandmise juures olid volikirja näidanud Kairi Arak, vallavanem ja üks noor mees. Kool ostab kartuleid igas kvartalis hinnapakkumiste alusel ja seda soodsat tehingut pakkus koolile vallavanem.

Uus detailplaneering lubaks sinna elamuid

Esmaspäevasel kohtumisel ütles Arak, et tegeleb Viljandis kartulikasvatusega ja on tahtnud juba kaks aastat Audru kanti elama asuda ja siin eraettevõtlust alustada.

Samas on väljaande sõnul raske uskuda, et erastatav maa jäänuks põllu- või loomade rohumaaks. Nimelt algatas Audru vallavolikogu mullu suvel valla uue üldplaneeringu koostamise.

Praeguse eskiisi järgi on Ääremetsa lauda erastatavale 13,41 hektarile joonistatud perspektiivne elamu-, äri- ja tootmismaa.

Ühesõnaga, tegemist on ülimagusa maatükiga, mida näiteks Pärnu linna kontekstis võiks võrrelda praegu ehitustandriks oleva kontserdimaja tagusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles