Kataloonia president sunnib Hispaaniat tarvitama kasutamata võimalust

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania ühtsuse toetuseks on üle selle maa, sealhulgas ka Kataloonias, välja ilmunud järjest rohkem riigilippe. Pildil kinnitatakse Hispaania lippu oliivipuu külge Madridi Kolumbuse väljakul.
Hispaania ühtsuse toetuseks on üle selle maa, sealhulgas ka Kataloonias, välja ilmunud järjest rohkem riigilippe. Pildil kinnitatakse Hispaania lippu oliivipuu külge Madridi Kolumbuse väljakul. Foto: Francisco Seco / AP / Scanpix

Kataloonia piirkonna president Carles Puigdemont ei soovinud ka eilehommikuseks uueks tähtajaks Hispaania peaministrile Mariano Rajoyle lihtsa jah- või ei-vastuse kujul avaldada, kas ta kuulutas 10. oktoobril iseseisvuse välja.

«1. oktoobril otsustas Kataloonia rahvas oma iseseisvuse referendumil, mida toetas kõrge protsent valijaid,» alustas Puigdemont eile kella ajal 10 saabunud vastust Rajoyle viitega ebaseaduslikult ja kaootiliselt peetud hääletusele, kus osales umbes 41 protsenti valimisõiguslikest katalaanidest. Kuigi üle 90 protsendi neist toetas iseseisvust, näitavad arvutused, riigist eraldumise toetajate osakaaluks teeb see ligi 38 protsenti piirkonna valimisõiguslikest inimestest.

Selle asemel et öelda, kas iseseisvus on välja kuulutatud või mitte, kirjutas Puigdemont: «[Iseseisvuse] Edasilükkamine on endiselt jõus.» Kirja lõppu aga pani täpsemate ajamäärusteta ähvarduse, et kui valitsus endiselt dialoogi takistab ja represseerimist jätkab, paneb Kataloonia parlament iseseisvuse väljakuulutamise hääletusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles