Elektrinäidu teatamine tekitas kaose

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia klienditeeninduses Tallinnas Kadaka teel oli eile õhtupoolikul rahvast tavalisest rohkem, erilist tunglemist siiski polnud.
Eesti Energia klienditeeninduses Tallinnas Kadaka teel oli eile õhtupoolikul rahvast tavalisest rohkem, erilist tunglemist siiski polnud. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Energia uus, miljoneid eurosid maksnud kliendiinfosüsteem tekitas eile paljudele elektrinäitu teatada püüdnud inimestele tuska.



Koos uue kliendiinfosüsteemi kasutuselevõtuga kehtestas Eesti Energia ka reegli, et elektrinäit tuleb teatada kuu kolmandaks päevaks. See tähendas, et tuhanded kliendid võtsid näidu teatamise ette esmaspäeva hommikul.

Energiafirma teavitas avalikkust võimalikest ees seisvatest probleemidest nii paar nädalat tagasi, mil toimus üleminek uuele süsteemile, kui ka laupäeval, vahetult enne näitude teatamise perioodi. Ennustatud tõrked ei jäänud tulemata.

Kella kümneks esmaspäeva hommikul oli Postimehele laekunud juba mitmeid vihjeid, kus lugejad kurtsid, et näidu teatamisega on probleeme. «Ootejärjekord on pikk, sest hetkel on palju helistajaid,» teatas ennelõunal energiafirma kliendiinfotelefonil vastanud automaat. Automaat soovitas inimestel infot otsida Eesti Energia veebilehelt ja seegi oli ennelõunal maas.

«Pole karvavõrdki rahul sellega, mis toimub,» märkis näitu teatada üritanud Maidu Errild. Ta püüdis elektriarvestilt loetud numbreid firmale edastada e-teeninduses ja helistada infotelefonile, kuid tulutult.
Eesti Energia selgituse järgi olidki eelkõige häiritud e-teenindus ja näidu teatamine

SMSiga. Samuti oli ülekoormatud infotelefoni liin. Probleemide põhjusena nimetas firma suurt töökoormust – mõne päevaga tuleb uuel süsteemil vastu võtta ligi poole miljoni kliendi elektriarvesti näidud.
«Tipphetkedel teatatakse meile erinevate kanalite kaudu ca 1,5 näitu igas sekundis,» ütles Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann.

Kuna infosüsteemide häälestamisega tegeleb Eesti Energia veel ka järgnevatel kuudel, pole välistatud, et samasugune segadus ootab inimesi ees juuniski.

Olukorra lahendamiseks soovitas energiafirma inimestel näidu teatamisest üldse loobuda. «Soovitame klientidel eelistada Eesti Energia arvutatud prognoosnäitu,» ütles Bachmann. «See tähendab, et klient ei pea omalt poolt midagi tegema. Ta ei pea meile näitu teatama. Arvutame talle näidu tema eelmise 12 kuu tarbimise põhjal ja väljastame selle alusel ka arve.»

Ta julgustas inimesi prognoosarve kasuks otsustama, öeldes, et näitude alusel koostatud arve ja prognoosarve erinevused pole enamasti suured. Samuti saab erinevuste korral pärast teha tasaarvelduse.  

ITga kaasnevad alati riskid

Välismaal puhkusel viibiv Oracle Eesti juht Olle Tischler ütles eile, et pole teadlik Eesti Energia uue kliendiinfosüsteemi tõrkumisest.

Oracle on firma, kelle osaks langes suurem osa Eesti Energia uue IT-süsteemi arendamisest ning Tischleri sõnul oli Eesti mõistes tegu väga suure ettevõtmisega. Kokku läks energiafirma IT-süsteem maksma ligi üheksa miljonit eurot ning Oracle tegeles sellega umbes kaks aastat.

Tischler lisas, et nii suure süsteemi puhul, nagu seda on Eesti Energia uus IT-süsteem, on väiksemad tõrked peaaegu paratamatud. «Infotehnoloogiaga kaasnevad alati teatud riskid. IT on digitaalne asi, mis võib lakata töötamast ka mõne pisiasja tõttu,» lausus Tischler.

Tema sõnul polnud praegusel juhul tegu pelgalt tarkvaravahetusega, vaid pigem täiesti uute lahendustega, mis puudutavad nii ettevõtte arvukaid erakliente, ärikliente kui ka töötajaid. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles