Tšehhi ostab Lety koonduslaagri kohale ehitatud seafarmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine mälestamas Lety koonduslaagris hukkunuid.
Naine mälestamas Lety koonduslaagris hukkunuid. Foto: David W Cerny/Reuters/Scanpix

Tšehhi valitsus teatas, et ostavad seafarmi, mis asub endise natside koonduslaagri asukohas. Seafarm tahetakse asendada hukkunute auks loodud mälestusmärgiga, kirjutab Deutsche Welle. 

Mustlastest aktivistid on aastaid Tšehhi valitsust kritiseerinud, sest nende hinnangul on sellises kohas asuv suur seafarm ülimalt solvav. Viimaks on Tšehhi valitsus otsustanud seafarmi ära osta.

Tšehhi kultuuriminister Daniel Herman teatas, et Letys asuva farmi ostmiseks kulutatakse 17,5 miljonit eurot. Lety asub pealinn Prahast umbes 95 kilomeetri kaugusel.

Teise maailmasõja päevil saadeti sellesse koonduslaagrisse 1300 Tšehhi mustlast, kellest 327 hukkus. Mõned neist saadeti edasi ka Auschwitzi surmalaagrisse.

Kultuuriministri sõnul allkirjastatakse varsti farmi omanikuga leping ning selle asemele kerkib hoopis mälestusmärk. Tšehhi ringhäälingu CT24 sõnul on kõnelused valitsuse ja seafarmi omaniku vahel käinud juba üle 20 aasta.

Algselt olevat omanik soovinud vahetuskaubana uut farmi, mis asuks kuskil mujal. Nüüdseks on ta väidetavalt nõustunud rahalise kompensatsiooniga.

Kultuuriministeerium on teatanud, et hooned lähevad lammutamisele ja alal viiakse läbi ulatuslik puhastus.

Sõja ajal elas toona natside poolt okupeeritud Tšehhoslovakkias umbes 10 000 mustlast. Tšehhis elab tänapäeval umbes veerand miljonit mustlast. 

Seafarm endise Lety koonduslaagri asukohas.
Seafarm endise Lety koonduslaagri asukohas. Foto: MICHAL CIZEK/AFP/SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles