Tõnis Lukas: las Karis nopib minu töö vilju (16)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskomisjoni ette astuvad kaks kandidaati: 2012. aasta lõpust ERMi juhtiv Tõnis Lukas ja riigikontrolör Alar Karis.
Valimiskomisjoni ette astuvad kaks kandidaati: 2012. aasta lõpust ERMi juhtiv Tõnis Lukas ja riigikontrolör Alar Karis. Foto: Liis Treimann

Seni Eesti Rahva Muuseumit juhtinud Tõnis Lukas annab teatepulga edasi riigikontrolöri ametit pidavale Alar Karisele usus, et valimiskomisjoni otsuse taga on eriarvamused komisjoni esimehega.

«Hästi planeeritud ja komponeeritud,» ütles Tõnis Lukas ERMi direktori valimisprotsessi kohta.

Tema hinnangul oli protsess salastatud, kuid otsust kahtluse alla panna ei soovi. «Loodan, et Alar Karis viib ennast muuseumi juhtimistööga kurssi,» ütles Lukas.

«Tänan kõiki, kes on minuga koos ERM-i armastanud. Armastan oma tööd ja olen teinud seda kogu rahvale - ja mis mul saab siis olla selle vastu, et üks selle rahva liige, Alar Karis, selle töö vilju nopib,» kirjutas Lukas sotsiaalmeedias pärast otsuse väljakuulutamist.

Positiivsel noodil alanud postitus nördinult. Lukas väljendas arvamust, et ta ei osutunud valituks kuna on varem olulistes küsimustes ERMi valimiskomisjoni juhtinud Paavo Nõgenega eriarvamusele jäänud. «See oli minu karistus,» ütles Lukas Postimehele.

«Selgituseks: Nagu teada ka varem - karistuse saab see, kes on julgenud meie riigi juhi, Paavo Nõgenega, mõnes olulises küsimuses eriarvamusele jääda,» seisis Lukase postituses. 

22. jaanuarist ERMi direktori kohale astuv Alar Karis ütles, et nii tema kui Lukas teadsid enne kandideerimist, kuidas valimisprotess käib. "Esitad dokumendid, visiooni ja nii edasi. Kui tuleb seda valimisprotsessi muuta, siis tuleb seda teha konkursivälisel ajal,» ütles Karis.

Valimiskomisjoni esimees Paavo Nõgene sõnul oli otsuse tegemine keeruline, kuid määravaks sai Karise tulevikku suunatud strateegiline vaade.

Avaldame Paavo Nõgene palvel tema kirja täismahus.

«Konkursi komisjon kuulas tänases vestlusvoorus mõlema kandidaadi visiooni ning esitas märkimisväärse hulga sisulisi küsimusi, mis said ka sisulised vastused. Konkursikomisjoni kuulusid Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Aadu Must, SA Eesti Kunstimuuseumi juht Sirje Helme, kultuuriväärtuste asekantsler Tarvi Sits, muuseuminõunik Mirjam Rääbis, finantsosakonna juhataja Merju Künnapuu, konkursi juhtis kantsler Paavo Nõgene. Konkursikomisjoni kuulus ka muuseuminõukogu juht Anton Pärn, kes teatas kahjuks haigestumisest ning konkursi komisjoni töös osaleda ei saanud. Vestlusvooru läbiviinud komisjoni otsus oli konsensuslik.

Vestlusvooru ja sellele järgnenud otsustusprotsessi juures viibis Eesti Rahva Muuseumi ametühingu usaldusisik Ellen Värv. Oluline on rõhutada, et Ellen Värv sai esimeste küsimuste esitamise õiguse mõlemale kandidaadile. Ka otsustusprotsessi eel sai sõna esimesena just usaldusisik. Seejärel sai sõna Eesti Kunstimuuseumi juhatuse liige Sirje Helme ning sealt edasi teised komisjoni liikmed. Iga komisjoni liige sai sõna eelpool kirjeldatult ning avaldas oma sõnavõtu lõpus oma ettepaneku. Otsustusprotsess oli avatud, mitte ametnike soolo.

Eesti Rahva Muuseumi direktori valimine on läbi aegade üks tugevamaid avalikke konkursse Kultuuriministeeriumis. Otsuse tegemine oli keeruline. Tõnis Lukas on teinud väga head tööd ning viinud ellu olulise arenguhüppe Eesti Rahva Muuseumis. Argumente, miks üks või teine komisjoni liige oma otsuse selliseks kujundas, tuleb küsida komisjoni liikmetelt, kokkuvõtvalt jäi komisjoni liikmena tunne, et keerulises valikuolukorras oli määravaks Alar Karise tulevikku suunatud strateegiline vaade ja Eesti Rahva Muuseumi koha kinnistamine rahvusvaheliselt tunnustatud muuseumina.»

Valimiskomisjoni kuulusid Paavo Nõgene (komisjoni juht), asekantsler Tarvi Sits, muuseuminõunik Mirjam Rääbis, finantsosakonna juhataja Merju Künnapu, Eesti Kunstimuuseumi juhatuse liige Sirje Helme, muuseuminõukogu esimees, SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhataja Anton Pärn ning riigikogu kultuurikomisjoni esimees Aadu Must. Konkursikomisjoni nõuandvaks hääleõiguseta liikmeks oli ERM-i ametiühingu usaldusisik Ellen Värv.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles