Varga rattasadulast haaranud naine: imetlusväärne, kui palju on häid inimesi (1)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnus varga kinni pidanud naine peab imetlusväärseks, kui palju leidub häid inimesi, kes on valmis appi tõttama. Täna tunnustati 28 sellist vaprat nende tegude eest kodanikujulguse aumärgiga. 

Tänavu uusaastaööl nägi Ilmar Münzer Pärnus, et kesklinna silla tornil istub noormees, kes plaanib vette hüpata. Münzer haaras noormehelt selja tagant kinni ja hakkas temaga vestlema. Selle käigus sai Münzer teada, et mehel on kodus probleeme. «Noorel mehel jooksis aju kokku,» kirjeldas elupäästjast vanahärra. Tänu arukale ja empaatilisele jutule aitas Münzer noormehel silla tornilt alla ronida ning lasi tal seejärel pikalt oma õla najal nutta.  

Kodanikujulguse aumärgiga tunnustamist pidas Münzer väga liigutavaks. «Niimoodi nagu mina märkasin abivajajat, märgati ka mind,» ütles ta. 

Vapra teo eest tunnustati täna ka pärnulanna Errit Kuldkeppi, kes mai lõpus pidas kinni tänaval paiknevast müügiletist rahakarbi varastanud ratturi. Kuldkepp arvab, et kõrgetel kontsadel ja kleidikeses naine ei tundunud vargale ilmselt üldse ohtlik. Instinktiivselt haaras Kuldkepp varga rattasadulast kinni ja hoidis varast kinni kuniks rüselusse sekkusid ka teised inimesed, kellega koos varast politsei saabumiseni kinni hoiti. 

«See on imetlusväärne, kui palju on häid inimesi,» sõnas Kuldkepp ja lisas, et tänane tunnustus on ühtlasi ka neile inimestele, kes appi tõttasid. 

Ühel veebruari õhtupoolikul juhtus Meelis Ränk mööda sõitma ühest Tallinna poest, kus kaks meest käitusid agressiivselt. Kohale kutsutud politseinike saabudes otsustasid mehed põgeneda ja korrakaitsjad asusid neid jälitama. Ränk sai aru, et politsei vajab abi, peatas auto ja võttis ühe politseiniku peale. Samal ajal kui teine korrakaitsja jätkas jälitamist jalgsi. Autoga sõideti meeste juurde, nad peeti kinni ja viidi jaoskonda.

Aumärgi saamine oli Ränga jaoks üllatav, kuid ta ei tahaks seda ka üle tähtsustada. «Väga paljud inimesed teevad võib-olla iga päev seda, aga me ei märka seda.» Ta usub, et kindlasti on neid inimesi veel, kelle teod väärivad tunnustamist, kuid keda täna aumärkide saajate seas ei olnud. 

Aumärkide jagamisel sõnas justiitsminister Urmas Reinsalu, et tänases päevas on tunnustuse saanud 28 inimest Eesti inimestele eeskujuks ja nende teod julgustavad ka teisi inimesi julgust nõudva olukorra saabudes astuma otsustavat sammu ja appi ruttama. 

Aumärgiga tunnustatakse neid vapraid, kes on tabanud kurjategija, aidanud sellele oma julge tegutsemisega kaasa, või ära hoidnud kuriteo. Kokku anti täna pärastlõunal kodanikujulguse aumärk 28 inimesele. Tutvu nende lugudega siin

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles