Riias avaldati meelt keskhariduse lätikeelestamise vastu (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad Riia tänavatel.
Protestijad Riia tänavatel. Foto: TVNET

Riias osales neljapäeval üle tuhande inimese rongkäigul, millega avaldati meelt keskhariduse lätikeelseks muutmise vastu.

Meeleavalduse juhtide hinnangul pole ministeerium piisavalt arutanud partnerite ja asjassepuutuvate osapooltega plaani muuta pea kõik keskkoolides antavad ained lätikeelseteks.

Lisaks nõuti etniliste vähemuste koolidele autonoomiat.

Õppeaastal 2020-2021 hakatakse Läti keskkoolides õpetama kõiki üldaineid vaid läti keeles, kuid vähemusrahvuste koolides jääb võimalus õppida oma emakeeles kirjandust, emakeelt, kultuuri- ja ajalooaineid.

Haridusministeerium kavandab teisigi uusi lõimimis- ja keeleõppemeetmeid kuni 2024. aastani. Järgmisest aastast kehtestatakse uus koolieelse hariduse standard, millega üritatakse tagada läti keele oskuse tasemel, mis võimaldab saada algharidust läti keeles.

2019.-2020. õppeaastast tulevad põhikooli lõpueksamid ainult läti keeles ning 2022. aastast tuleb 7. klassis uus haridusstandard, mis eeldab 80 protsendi õppe toimumist läti keeles.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles