«Olukorrast riigis»: valitsus talitas maksusoodustuse ülempiiri kärpides kavalalt

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisplakat, mis lubab madalamat tulumaksu.
Valimisplakat, mis lubab madalamat tulumaksu. Foto: Peeter Langovits

Raadio2 saates «Olukorrast riigis» osalenud ajakirjanikud Anvar Samost ja Kalle Muuli avaldasid imestust valitsuse kavandatud maksumuudatuste paketi kohta.


Nimelt langetatakse järgmisest aastast tulumaksusoodustuse ülempiiri. Uueks ülempiiriks saab 1920 eurot ehk see väheneb praktiliselt poole võrra.

«Valitsus talitas siin kavalalt. Selle asemel et hakata ühte või teist soodustust kärpima, langetati kõikide soodustuste summaarset ülempiiri. Midagi nagu ära ei kaotatud, aga ükskõik millist soodustust inimene kasutas, olgu siis hariduskulud, koolituskulud, kindlustuse või pensioniga seotud tulumaksuvabastused või eluasemelaenu intresside tulumaksuvabastus, kõik saavad sellest puudutatud,» nentis Samost.

Muuli arvas, et see muudatus puudutab vaid jõukamaid inimesi. «Me võime siin ju teha nägu, et keskmise palgaga inimesed võtavad miljonikrooniseid laene, aga enamus selliste laenude võtjaid on keskmisest jõukamad. See on jõukamate inimeste soodustuse kärpimine, mis kindlasti ei ole meeldiv, aga see ei puuduta kõiki inimesi,» arvas Muuli.

Ta meenutas, et samas raadiosaates sai juba 2005. aastal räägitud vajadusest see soodustus kaotada. «Siis oleks selle soodustuse kaotamine olnud kindlasti palju hõlpsam, inimestele palju kergemini talutav ja ka majanduslikult mõttekam, sest oli suur laenuvõtmise buum, aga samal ajal kasvasid ka palgad. Paljudes kohtades kasvasid palgad 20 protsenti aastas. Mis oleks olnud tollal viga kaotada tulumaksusoodustus, mis oli tühine protsendike aastapalgast. Inimesed ei oleks seda tähelegi pannud. Ja võibolla oleks see ka laenubuumile pidurdavalt mõjunud,»ütles Muuli.

Ta lisas, et tol ajal ei julenud ei Eesti Pank ega valitsus seda ette võtta. Eesti Pank rääkis sellest paar korda ja ka valitsus arutas seda, aga jõuti vaid selleni, et alandati veidi seda lage.

Muuli sõnul on kogu maksumuudatuste paketi kõige arusaamatumaks osaks plaan 2015. aastaks tulumaksumäära ühe protsendi võrra alandada. «Püütakse jonnakalt mingist liinist kinni pidada, aga peale jonni või kangekaelsuse on raske selles leida. Mida sellega püütakse saavutada, et kusagil aastal 2015 tulumaksumäära ühe protsendi võrra vähendada? Lihtsalt, et saaks enne valimisi öelda: näete, me alandasime makse. Tegelikult tõstetakse inimeste maksukoormust kasvõi tulumaksusoodustuse ülempiiri vähendamisega. Minu meelest on see lollus, et sel ajal kui räägitakse, et meil pole raha, et tõsta politseinike või õpetajate palka, hakata tulumaksu ühe protsendi võrra kärpima. Ei elavne sellest majandus, ei kasva tootlikkus,» ütles Muuli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles