Indias viibiv Eesti ametnik: homme laevakaitsjate kojupöördumine ilmselt veel ei selgu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad Chennais.
Laevakaitsjad Chennais. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk ütles, et on lootusrikas, et India võimud laevakaitsjate õigeksmõistvat kohtuotsust edasi ei kaeba, samas reedel ilmselt seda otsust veel ei tule.

Kolk kohtus täna Indias nii laevakaitsjatega kui ka Tamil Nadu politsei peadirektori, siseasjade riigisekretäri, välisasjade riigisekretäriga ja osariigi peasekretäriga. Samuti kohtus ta Tamil Nadu osariigi peaministriga, mis on Kolgi sõnul väga haruldane võimalus, vahendab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Vastates küsimusele, kas on lootust, et India võimud ei kaeba kohtuotsust edasi, ütles Kolk, et ei julge ühestki kuupäevast rääkida, kuid on lootusrikas. Peaprokuröri otsust, kas laevakaitsjad saavad tagasi kodumaale pöörduda, homme veel ilmselt ei tule.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste kõrval ka 23 välismaalast – 14 Eesti kodanikku, kuus britti ja kolm ukrainlast. Laeva kapten on ukrainlane. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütusetankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles