Kaljulaid: vastutust «nagu mees» ei pea vaid lähedaste tõttu keegi kandma (53)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Mailiis Ollino

Raimond Kaljulaid (Keskerakond) kirjutas vastuses Sigrid Kõivu artiklile «Kadri Simson – valitsuse väike printsess», et kelleltki ei saa nõuda juriidilist ega poliitilist vastutust nende lähedaste tegevuse tõttu, kui see nende tööd absoluutselt ei puuduta.

«Kui Kadri Simson oleks täiskasvanud vastutusvõimeline naine, tõsine poliitik, siis käitunuks ta juba neljapäeval nagu mees – oleks ise tagasi astunud,» kirjutab Postimees. Keskerakonna juhatuse liikme Raimond Kaljulaidi jaoks on uskumatu juhtivast meediaväljaandest lugeda, et käitugu Kadri Simson «nagu mees» ja astugu tagasi.

Kaljulaidi sõnul on naistel ennast poliitikas mitu korda raskem tõestada kui meestel. Ta ütles, et naiste puhul räägitakse nende välimusest ja hinnatakse neid selle järgi. Kõivu kasutatud väljend Simsoni kohta, «valitsuse väike printsess», on Kaljulaidi hinnangul seksistlik ja šovinistlik. «See ei tohiks olla mingil juhul osa meie poliitilisest retoorikast,» ütles ta.

Kaljulaid lisas, et kelleltki ei saa nõuda juriidilist ega poliitilist vastutust lähedaste tegude eest, kui see nende endi tööd absoluutselt ei puuduta. «Eesti majandusministrilt ei saa nõuda tagasiastumist ühes eraettevõttes tekkinud erimeelsuse ja konflikti tõttu - see ei puutu ministrisse,» lausus Kaljulaid. 

Kaljulaid jätkas, et Simsonile ei allu kohtud, prokuratuur või politsei, mis annaks alust öelda, et ta võib uurimist mõjutada. «Kadri Simson oli opositsioonis väga tugev kõneisik majandusteemadel ning on olnud tugev ja tasakaalukas minister,» kinnitas Kaljulaid. Ta tõdes, et eriti tobe on nõudmine, et Simson oleks pidanud juba neljapäeval tagasi astuma.

Kaljulaidi sõnul teadsid ajakirjanikud kindlasti, et minister Simson juhtis sel hetkel Euroopa majandusministrite nõupidamist. «Kas ta oleks pidanud Euroopa majandusministrite kohtumiselt minema marssima?» küsis ta.

Lõpetuseks sõnas Kaljulaid, et samal seisukohal oleks ta ka siis, kui Keskerakond oleks opositsioonis ja kõnealuse ministri nimi oleks nt Kristen või Juhan. «Ka siis ütleksin sedasamam,» rõhutas Kaljulaid, «kuni ärilist või administratiivset seost pole, seni pole ka vastutust.»

Kommentaarid (53)
Copy
Tagasi üles