Galerii: viis aastat kuusejanti Rakveres (11)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskväljaku jõulupuu on teinud Rakvere üle ilma kuulsaks, aga vihastanud välja ka paljud kohalikud inimesed. Tänavu sai jõulupuust vaat et kohaliku koalitsioonilepingu kõige olulisem teema ja õhus oli variant, et linnakunstnikul Teet Suurel keelatakse eriskummalise jõulupuu tegemine ära.
 

 Pärast suurt avalikku tähelepanu otsustati linnas püsti panna kaks jõulupuud – keskväljakul on Teet Suure kavandatud ja Rakvere ametikooli õpilaste tehtud jõulupuu, Aqva Spa juures tavaline kuusk.

Rakvere kuusejant sai alguse 2013. aastal, kui ühe suure kuuse asemele pandi linna keskväljakule väikesed kuused. Kohalikud pahandasid, et jõulutunnet pole ja kuuskede vahel käidi väidetavalt asjal.

Suuremat sorti pahandust põhjustas aga 2014. aasta prussidest tehtud jõulupuu, mis linnarahva sõna otseses mõttes kahte leeri jagas – ühed kiitsid ja teised laitsid. Viimased pöördusid suisa kohaliku kirikuõpetaja poole, et see ütleks, mida kirik arvab jõulupuu traditsiooni lörtsimisest.

Kohalike nurinast hoolimata on Rakvere ebatavalised jõulupuud pidevalt valiti maailma kaunimate hulka.

Pärast tänavu toimunud kohalike omavalitsuste valimisi kirjutati Rakvere koalitsioonilepingusse punkt, mis oleks kaotanud ära mitu aastat sümboliks olnud jõulukuuseinstallatsiooni linna keskväljakul. Pärast suurt avalikku tähelepanu otsustati, et Rakvere keskväljakut hakkab ehtima linnakunstnik Teet Suure loodud kuuseinstallatsioon, sellest umbes 300 meetri kaugusele püstitatakse aga ehtne jõulukuusk. Rakvere linnapea Marko Tormi sõnul saab nüüd näha, kumma puu juures on suuremad pidustused.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles