Fotod: Eesti kaitsevägi sai Ameerika Ühendriikidelt Javelini rakette (17)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitsevägi sai Ameerika Ühendriikidelt  Javelini rakette
Eesti kaitsevägi sai Ameerika Ühendriikidelt Javelini rakette Foto: Siim Verner Teder / kaitseväe peastaap

Eile võttis kaitsevägi vastu järjekordse saadetise Ameerika Ühendriikide Euroopa julgestusmeetmeteks eraldatud vahenditest hangitud Javelin tankitõrjesüsteemi rakette.

Seekordse tarnega jõudsid Eestisse otse tootjatehasest uuemad Javelin Block-1 tüüpi raketid, mis on oma eelkäijast suurema kiiruse ja purustusjõuga. Varasemalt on sama programmi raames Eestisse jõudnud Block-0 tüüpi laskemoona.

Foto: Siim Verner Teder / kaitseväe peastaap

«Block-1 tüüpi rakettidel on esimese põlvkonna laskemoonaga võrreldes edasiarendatud mootor, samuti on arendatud raketi tarkvara ning suurendatud lõhkepea võimsust, mis tagab raketi kiirema lennu ja suurema purustusjõu,» ütles kaitseväe pearelvur major Risto Pärtel.

Foto: Siim Verner Teder / kaitseväe peastaap

Kokku on Eestile eraldatud laskemoona tarne väärtuseks 33 miljonit dollarit, mida finantseeritakse 2014. aastal Ameerika Ühendriikide poolt Euroopa julgestusmeetmeteks eraldatud rahadest.

Javeline kasutatakse jalaväepataljoni tasandi tankitõrjerelvadena, kus nad järk-järgult vahetavad välja senised Milani raketisüsteemid. Samuti kasutatakse Javeline Kaitseliidu maakaitseüksustes.

Foto: Siim Verner Teder / kaitseväe peastaap

Javelin on nn «lase ja unusta» tankitõrjesüsteem, millel on võimsam lõhkepea ning mida saab vajadusel lasta ka suletud ruumidest.

Süsteem on Ameerika Ühendriikide ja paljude teiste riikide relvastuses alates 1990. aastate keskpaigast ning neid on edukalt kasutatud nii 2003. aasta Iraagi sõjas soomusmasinate vastu kui ka hiljem Afganistani mässuliste vastases võitluses.

Foto: Siim Verner Teder / kaitseväe peastaap
Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles