Aeg ei pea tõenäoliseks Susi väljavahetamist Eesti vanglas oleva spiooni vastu (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Aeg.
Raivo Aeg. Foto: Liis Treimann

Kaitsepolitsei endise peadirektori, praeguse riigikogu liikme Raivo Aegi sõnul ei ole eriti tõenäoline, et Venemaal eile spionaažis süüdi mõistetud ärimees Raivo Susi vahetataks välja mõne Eestis vanglakaristust kandva vene spiooni vastu.

«Üldiselt on nii, et oma ohvitserid üritatakse, kui võimalik, ikka ära tuua. Kuid on selge, et Raivo Susi pole olnud ühegi Eesti eriteenistuse koosseisuline töötaja,» ütles Aeg Postimehele.

Aeg rõhutas, et ta ei tea Raivo Susi juhtumi tagamaid, seega ei saa ta spekuleerida, kas Susil oli mingeid sidemeid eriteenistustega või tegi Venemaa kohtusüsteem temast patuoina.

«Juhul, kui tegemist oli Vene Föderatsiooni poolse koha kättenäitamisega, siis aitab siin ainult diplomaatiline protsess. Riik peab siis suhtuma Raivo Susisse, nagu oma kodanikku, kes on ebaõiglaselt vangi pandud. Täpselt samamoodi, nagu Eesti riik seisis laevakaitsjate eest, keda Indias alusetult kinni hoiti,» lausus Aeg.

Samas nentis ta, et kardetavasti ei ole Eesti võimalused Venemaa otsuseid mõjutada kõige suuremad.

Aeg peab võimalikuks, et Venemaa võib kasutada Raivo Susi mõne muu teema puhul ja näitab üles nii-öelda head tahet.

«Venemaa eesmärk on saavutatud ja nad on näidanud, et kui nad tahavad kedagi süüdlaseks teha, siis nad seda ka teevad. Sõnum on antud ja rohkem ei ole neil vaja Vene maksumaksja raha raisata ja teda vanglas kinni hoida,» lausus ta.

Aegi sõnul ei tähenda Raivo Susi spionaažis süüdimõistmine kindlasti seda, et kõik Eesti kodanikud peaksid edaspidi Venemaale sõitmist vältima.

«Raivo Susi juhtum on erandlik ja vanasõna ütleb, et kus suitsu seal tuld. Kas Susi puhul oli tegemist spionaažiga või oli said tema probleemid alguse segastest ärisuhetest, seda ma ei tea. See on teada, et ta Venemaal äri ajas. Kuid tavainimene ei peaks kindlasti kartma minna Venemaale turismireisile või tööle,» ütles Aeg.

Venemaa kohus mõistis eile 12 aastaks vangi spioneerimise süüdistatud Eesti ärimehe Raivo Susi.

Kinnine protsess juba üle pooleteise aasta tagasi vahistatud Raivo Susi üle algas Moskvas novembri keskel ning iseloomulikult kõigile spiooniprotsessidele Venemaal, möödus see üsna kiirelt. Mingeid detaile kohtulikust arutelust pole teada peale selle, et Susi end süüdi ei tunnistanud.

Venemaa julgeolekuteenistus FSB pidas Susi kinni eelmisel aasta veebruaris Moskva Šeremetjevo lennujaamas, kui ta oli teel Tallinnast Tadžikistani. Endise NSV Liidu alal laiaulatuslikku lennundusäri ajanud Susi vahistamise põhjuste kohta on teada ainult seda, et kõik tegevused, milles FSB Susi süüdistab, toimusid juba 2004.–2007. aastal. Kriminaalasi algatati alles eelmise aasta algul, kusjuures kõik vahepealsed aastad käis Susi vabalt Venemaal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles