Ratas andis riigikogulastele seatoetuse asjus aru (3)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas ja Kadri Simson.
Jüri Ratas ja Kadri Simson. Foto: Liis Treimann

Peaminister Jüri Ratas viskus täna riigikogu ees majandusminister Kadri Simsoni kaitsele ja ütles, et on täiesti veendunud, et Simson ei kasutanud sigade tõuaretustoetust puudutavatel läbirääkimistel saadud infot enda isikliku huvi tarbeks.

Tänases riigikogu infotunnis ei pääsenud peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas üle ega ümber parlamendisaadikute küsimustest sigade aretustoetuse teemal. Rataselt uurisid toetuse maksmisel ilmnenud küsitavuste kohta Reformierakonna saadik, endine maaeluminister Urmas Kruuse ja vabaerakondlane Andres Herkel. Postimees avaldab saadikute küsimused ja peaministri vastused täismahus.

Loe lisaks: 

Urmas Kruuse: Väga lugupeetud peaminister! Viimastel päevadel on ajakirjanduses väga palju räägitud põllumajandustootjast ja just seakasvatustoetustest ja osad inimesed on selle kohta öelnud, et see on kindlasti värvikam kui Seaküla Simsoni lugu. Kuidas on võimalik see, et te olete väljendanud Vikerraadios sellist asja, et te unustasite pealäbirääkijana Kadri Simsoni, kes osales põllumajanduse peatüki läbirääkimistel, ja te saate ju aru, et keegi ei usu seda väljendit, mille te tookord välja käisite. Mis see ajend oli, miks te tahtsite varjata seda, et Kadri Simson osales põllumajanduse läbirääkimistel?

Peaminister Jüri Ratas: Aitäh! Ei ole tahtnud kordagi varjata, meil oli tõesti läbirääkimistel väga sisulised erinevad teemavaldkonnad ja plokid, sealhulgas põllumajandus, maaelu. Tõesti, ma arvan, et me igas plokis kaasasime oma ala asjatundjaid. Seda küsimust, mida Vikerraadios minu käest küsiti, see oli «Peaministri tund», ma ütlesin, et suure tõenäosusega oli seal toona Siret Kotka, täna on ta Siret Kotka-Repinski, seal kindlasti olin mina ja arvatavasti Kadri Simson, jah, seal oli ka Kadri Simson, ja need mõtted ja ideed, mis sündisid põllumajanduses, mul on väga hea meel, et need sündisid. See, mis on Eestis toimunud alates 2014–2016, oli võimalus maksta top-up-toetusi 70 miljonit, neid ei makstud. Lüpsikari vähenes, seakari vähenes ja selleks oli vaja astuda avaliku sektori poolt väga konkreetseid samme. Mul on hea meel, te ise ka praegu noogutate ja saate aru, et oli raske hetk sellel hetkel.

Jüri Ratas: Kas te tõesti usute, et tegemist on inimesega, kes püüab leida, ma ei tea, keerdkäike selliste tehingute tegemiseks või tegemist on inimesega, kes on ajanud ausalt poliitikat, kes on ajanud ausalt ja seisnud oma programmiliste seisukohtade eest? Ma usun 100% Kadri Simsonist seda, et ta on seda teinud.

Tänane valitsuskoalitsioon ütles välja ühiselt, konsensuslikult ja see on olnud meie erakonnale väga oluline, et me soovime top-up-toetused taastada ja mul on hea meel, et juba sel aastal on nad maksimummääras. Me soovime tõuaretustoetuse tuua sisse ja me näeme tegelikult, et üks osa sellest võib öelda ka, et näiteks sigade arv on hakanud taas suurenema 2017, näitajad on läinud paremaks. Ja me ütlesime välja ka seda, et kriisitoetuse peab maksma välja maksimummääras ja ka selle suutsime ära lahendada. Ma ütleks, et siit tuleb veel edasi minna. Näiteks, kui me võtame tolmeldajad, me võtame mesinike ja mesilastarupidajate toetuse, see on täiesti teema, millega tuleb tegeleda järgmiste riigieelarvete küsimuses. Nii et siin ei ole vaja üldse silmi maha lüüa, vaid vastupidi, need rasked teemad tuleb ära lahendada ja lahendus leida.

Urmas Kruuse: Aitäh! Teie teadmised on väga suured, aga enne tuleks välja maksta poolgi sellest rahast, mida eelmine valitsus suutis põllumeestele välja maksta. Aga kuidas on võimalik eitada siseinfo kasutamist Kadri Simsoni poolt tema elukaaslase Teet Soormiga seotud ettevõtete huvides vaid kaks päeva peale koalitsiooni otsust toetada seakasvatust läbi tõuaretuse, mida juhib keskerakondlane? Selle otsuse toel saavad tegelikult need mõlemad ettevõtjad sadades tuhandetes kasu. Kuidas te suudate avalikkusele põhjendada, et nad ei kasutanud siseinfot, selleks et nendega ja ka Keskerakonnaga lähedalt seotud inimesed said sellest nii palju kasu?

Peaminister Jüri Ratas: Aitäh! Lühidalt võiks öelda, et mis nõiajaht see siin Kadri Simsoni osas toimub. Kindlasti on tegemist on tubli ministriga. Tegemist on ministriga, kes on väga paljudes oma valdkondades, majanduse ja taristu valdkonnas suutnud teha edasimineku: suurendada investeeringuid, näha ette näiteks kruusateede parema kvaliteedi Eestis, transiitteede osakaal, mis läheb läbi kohalike omavalitsuste. Aga teie küsimusele vastates – see on ju väga lihtne. Võtke välja maaettevõtjate ettepanekud loodavale valitsusliidule. Ma räägin 13. novembrist 2016. No ma loen teile ette. 

Eelmise aasta 13. novembril tegid Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Põllumeeste Keskliit ja Eesti Talupidajate Keskliit ühised ettepanekud loodavale valitsusliidule põllumajanduse, toidu tootmise ja maaelu valdkondade arendamiseks. Ja need ettepanekud olid järgnevad. Nagu ma olen kogu aeg öelnud, selle koalitsiooni soov on tõesti olnud – nii sotsiaaldemokraatidel, Isamaa ja Res Publica Liidul kui Keskerakonnal – kuulata ka sektoripõhist sisendit. Mitte nii, et ainult seal valitsuskabineti laua taga on ainus teadmine. Nii ei ole. Tuleb vaadata laiemalt ja ükski tee ei tohi maha lüüa. 

Ja nende ettepanekud olid järgmised. Esimene ettepanek: tagada Eesti põllumajandustootjatele üleminekutoetuste maksmine täies mahus. Sellel aastal 19,9 miljonit, see on tagatud ka riigi eelarvestrateegia näol. Teine ettepanek: tagada kriisi leevendamiseks piimakarja- ja seakasvatussektoris erakorraliste kohanemistoetuste võimalikult kiire maksmine maksimaalses lubatud mahus, selleks lisada puudu olevad 480 000 eurot kriisiabi maksmiseks. 480 000 eurot lisati selleaastaseks kriisiabiks. Ja kolmandaks: eelolevatel aastatel tuleks suurt tähelepanu pöörata kriisi tõttu kannatanud sea- ja veisekasvatuse potentsiaali taastamisele ja hoidmisele läbi tõuaretustoetuse. Ja see on olemas eelarves – 2 miljonit. Aitäh teile!

Andres Herkel: Austatud peaminister! Ma sisuliselt jätkaksin sama küsimusega, küsimuse teema on sama. Kui te saaksite aja tagasi pöörata, siis millist nõu te Kadri Simsonile selles olukorras annaksite, kas taandada ennast põllumajandusploki läbirääkimistest koalitsioonikõnelustel, mitte tõstatada seda emisetoetuse küsimust niisugusel kujul või kanda hoolt selle eest, et härra Soorm ei saaks siseinfot, et kribinal- krabinal muuta oma osalusega firma toetuskõlblikuks, mida ta algselt ei olnud? See Postimehe aegrida osutab ju väga selgelt, et siin siseinfo kasutamise kahtlus on enam kui tõenäoline.

Peaminister Jüri Ratas: Aitäh, härra Herkel! Te olete ise olnud aastaid olnud ametikaaslane Kadri Simsoniga siinsamas saalis, auväärses riigikogus. Ja eks olegi ju küsimus selles, mida te usute oma südametunnistuse ja oma hingega. Kas te tõesti usute, et tegemist on inimesega, kes püüab leida, ma ei tea, keerdkäike selliste tehingute tegemiseks või tegemist on inimesega, kes on ajanud ausalt poliitikat, kes on ajanud ausalt ja seisnud oma programmiliste seisukohtade eest? Ma usun 100% Kadri Simsonist seda, et ta on seda teinud.

Kui te küsisite, kui ma saaks aja keerata, mis nõu ma talle annaksin. Ma ütleksin talle, et hea Kadri, palun seisa koalitsiooniläbirääkimistel viie olulise reformi eest. See on tulumaksuvaba miinimumi reform, et Eesti madalat ja keskmist palka saavad inimesed teeniksid rohkem. See on meditsiinireform, et Eestis ravijärjekorrad väheneksid. See on kindlasti riigireform ja kohalike omavalitsuste reform. See on kindlasti pensionireform, et see oleks jätkusuutlikum, paindlikum, solidaarsem. Ja ma ütleks talle, et palun seisa ka kindlasti põllumajandusreformi eest. Ja võib-olla ütleks tänases teadmises veel ühe kraadi juurde, nagu ma tõin välja selle tolmeldajate küsimuse, mis on hästi oluline ka majanduslikus aspektis. Ja ma arvan, et selle juurde tuleb täitsa tagasi tulla põllumajandussektoris, et ka näiteks mesilasperesid, -tarusid toetada. Nii et ma kindlasti toetaksin Kadrit kõigis nendes teemades, nagu ta seisis eelmise aasta novembrikuu alguses keskpaigani.

Andres Herkel: Aitäh! Austatud peaminister! Ma juhin tähelepanu, et mitte kõik seakasvatajad ei saanud seda toetust. Küsimus on see, et miks said seda meedet üksnes tõuaretuse ühistu liikmed. Kuidas ikkagi läks niiviisi, et üks firma muudeti ootamatult tempokalt toetuse saamise kõlbulikuks, samal ajal kui oli väga palju teisi, kellega seda ei juhtunud?

Peaminister Jüri Ratas: Aitäh! Ma olen täiesti veendunud, et need toetused maaeluministeeriumi sektoris maksti välja kindlasti tuginedes nendele nõuetele, mis kehtisid ja mis kehtivad. Ma olen täiesti veendunud, et nende läbirääkimiste tulemusena ei kasutanud ükski osapool, sh Kadri Simson, seda informatsiooni oma isikliku huvi tarbeks. Ka sellesama kaasuse kohta, mis on hetkel õhus, on ju prokuratuuri väga selgelt välja öelnud, et Kadri Simson ei ole selle kahtlustusega seotud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles