Väike MTÜ kauples endale riigieelarvest välja 30 000 eurot (6)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Noorkõiv
Triin Noorkõiv Foto: Erakogu

Kes õigel ajal küsib ja vaeva näeb, võib ka viimasel minutil riigi rahakotist toetust saada, tõestas sel aastal asutatud väike MTÜ.

Viimasel minutil eraldas riigikogu rahanduskomisjon 30 000 eurot algajaid õpetajaid toetavale mittetulundusühingule, kes ise raha saamiseks usinalt lobitööd tegi.

«Sügisel võtsime ühendust kõigi parlamendierakondade esindajatega ning tutvustasime oma algatust ja projekti,» selgitas MTÜ Alustavat Õpetajat Toetav Kooli eestvedaja Triin Noorkõiv. MTÜ eesmärk on toetada alustavate õpetajate sisseelamist õpetajatöösse ja tugevdada õpetajate järelkasvu.

Riigieelarvest toetuse saamiseks saadi kokku kõigi saadikutega, kes seda soovisid või kellel see võimalik oli. Taotluse riigi eelarvest raha saamiseks esitas MTÜ rahanduskomisjonile ise. «Sealne laiapinnalisem toetus oli juba varem tekkinud,» lisas Noorkõiv.

Riigieelarvest saadud raha on MTÜ-l viia ellu tegevusi, mis on kõige olulisemad alustavate õpetajate toetamisel süsteemi tasandil. «Nende tegevustega loome baasi ka selleks, et edaspidi maksimaalselt rahastada oma tegevust juba nendesamade tegevuste-teenuste arvelt,» selgitas Noorkõiv. Nii on kavas järgmisel aastal arendada alustavate õpetajate juhendamise mudeli arendamist ja täiendamist  rahvusvahelise oskusteabega. Samuti soovitakse luua ja piloteerida alustavate õpetajate juhendajate arenguprogrammi, aga ka alustavate õpetajate käekäigu, jätkamise ja lahkumise põhjuste monitooringusüsteemi.

Riigikogu pressiteenistuse selgituse kohaselt lisati 2018. aasta riigieelarve seaduse (521 SE) kolmandaks lugemiseks rahanduskomisjoni üksmeelse otsuse alusel 30 000 eurot MTÜ-le Alustavat Õpetajat Toetav Kool. «Nimetatud eraldis langetati kolmanda lugemise käigus täiendavate toetuste ja regionaalsete investeeringute paketis,» ütles Gunnar Paal riigikogust.

Noorkõivu sõnul on nad algatusena tegutsenud alates 2016. aasta algusest.

MTÜ asutati  2017. aastal NULA inkubaatoris osalemise käigus. MTÜ  tegevus on seni põhinenud vabatahtlikul tööl. Eraisiku kaudu (siis meil veel organisatsiooni ei olnud) on kahel korral edukalt taotlenud Innovelt rahastust taotlusvoorudest haridusvaldkonna võrgustikele. Koolijuhtide kokkusaamisi ja 2017/18 alustavate õpetajate foorumit oleme finantseerinud osalustasudest.

Eelmisel nädalal käivitas MTÜ EV100 kingitusena uute õpetajate 100 päeva tähistamise.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles