Õpetajate kriitika sundis ministeeriumit keeleeksami hindamise plaane ümber tegema (1)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti keele eksam.
Eesti keele eksam. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kavandatav muudatus eesti keele riigieksami hindamisel ilmselt käiku ei lähe, selgus pärast haridusministeeriumi asekantsler Mart Laidmetsa ja Emakeeleõpetajate selts tänast arutelu. Ühiselt leiti, ei õigekirja hindamisest loobuda ei tasu. 

Haridusministeerium teatas teisipäeval muudatusest, mille kohaselt emakeele eksami lugemisosa vastuseid kirjutades ei pea õpilased tulevast aastast enam õigekirjareegleid järgima, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Emakeeleõpetajate selts on muudatuse pärast mures, sest see saadab õpilastele vale signaali ja devalveerib eesti keele eksamit üldiselt.

Täna arutlesid seltsi esindajad digisilla vahendusel ministeeriumi asekantsler Mart Laidmetsaga keeleeksami hindamise üle. 

Laidmetsa sõnul räägiti sõbralikus õhkkonnas, kuidas mõõta lugemis- ja kirjutamisoskust. Ühiselt leiti ka, et emakeele eksami funktsionaalse lugemise osas tuleb õigekirja hindamist jätkata. 

«Kui rahvusvaheliselt mõnes testis tõepoolest ei loeta õigekirja oluliseks, siis Eesti rahva jaoks on emakeel niivõrd oluline, et seda peab hindama ja väärtustama,» sõnas Laidmets. 

Nüüd tuleb leida lahendus, kuidas nii kirjutamise kui lugemise poolel õigekirja arvesse võtta. 

Järgmiseks reedeks esitab Emakeeleõpetajate selts omapoolsed ettepanekud. Enne aasta lõppu toimub ka komisjoni koosolek, kus need ettepanekud üle vaadatakse. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles