TOP 9: asjad, mille pärast me jõulude ajal muretseme

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas pühade ajal tuppa tuua päris või kunstkuusk?
Kas pühade ajal tuppa tuua päris või kunstkuusk? Foto: www.flickr.com

Jõulud on tore aeg, mida saab veeta nii pere kui sõprade ringis. See on justkui norm. Need inimesed tekitavad meis jõulumeeleolu ja panevad meid mõtlema asjadest, mis on meie elus tõeliselt tähtsad. Aga jõulud võivad olla ka aeg, mida ma ei saa nautida lihtsalt sellepärast, et me muretseme liialt palju selle üle, mis meie ümber toimub.

Mis on need asjad, mille pärast me jõulude ajal muretseme?

9. Kas ma söön liiga palju?

Verivorstid hapukapsaga.
Verivorstid hapukapsaga. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Erinevates majapidamistes on erinevad traditsioonid selles osas, mida pühade ajal süüa ja mida mitte. Aga üks populaarsemaid mõtteid, mis meil sel ajal peast läbi käib, on see, kas me äkki liiga palju ei söö. Sellepärast muretsevad enamasti inimesed, kes terve aasta jooksul enda kehakaalu jälgivad. Jõulud võib küll olla see aeg, mil saab end lõdvaks lasta, aga sellele vaatamata hiilib see mõte meile pähe.

8. Kas osta päris või kunstkuusk?

Traditsiooniline kuusepuu
Traditsiooniline kuusepuu Foto: Marina Puškar

Päris kuusk on kindlasti väga ilus ja tundub pühade ajal ilusam ning ehedam, aga okaste koristamine ja kuuse hilisem väljaviimine on ilge jama. Selle pärast otsustavadki paljud majapidamised hoopis kunstkuuse kasuks, mida saab kasutada mitu korda, ning mille saab pärast pühi kapi taha või keldrisse järgmist korda ootama panna. Aga kunstkuusel ei ole seda mõnusat hõngu ning traditsioonilist maiku, mis jõulud nii toredaks teeb. Seega võib see enne pühi olla paras dilemma.

7. Kas jõulud on valged?

«Valged jõulud» on sattunud kahtluse alla.
«Valged jõulud» on sattunud kahtluse alla. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Kui on üks asi, mida me kindlalt teame, siis on see tõsiasi, et ilm on muutlik. Kliima soojenemine on fakt ja me näeme seda igal talvel, kui üha vähem ja vähem on lootust, et me näeme sel perioodil lund. Jõulude saabudes tekibki küsimus, kas sel aastal saab nähe valgeid jõule või mitte. Kunagised mitmekümnekraadised ja lumehangedega kaetud talved paistavad olevat ajalugu; +2 kraadiga jõululaupäev paistab olevat aga enam kui reaalsus.

6. Mida mulle jõuludeks kingitakse?

Villased sokid on alati üks võimalik jõulukink
Villased sokid on alati üks võimalik jõulukink Foto: Kuvatõmmis

Kingid on jõulude ajal tähtsamad just neile, kes ei pea suurt lugu pühade kristlikust aspektist. Seega tekib pühade ajal küsimus: mida mulle jõuludeks kingitakse? Kas selleks on raamat, sokid, soojamaareis või kinkekaart? Kink ütleb nii mõndagi inimeste kohta, keda me armastame. Ja kink võib öelda nii mõndagi selle kohta, kui väga nemad meid armastavad. Mida suurem kink, seda suurem on armastus, eksole?

5. Kas ma joon liiga vähe?

Kui muidu ei saa, siis alkohol ikka aitab.
Kui muidu ei saa, siis alkohol ikka aitab. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Jõulud ei ole kõikide inimeste jaoks aeg, mil end rõõmsalt ja õnnelikuna tunda. Pühad tunduvad vastiku kohustusena, mille jooksul tuleb enda näole naeratus sundida, sest keegi ei taha end Grintchina tunda. Selleks, et jõulud üle elada, saab alati tarbida alkoholi, et enda sees kunstlikult hea tuju tekitada. Aga mida nõmedamad inimesed või vastikum pidu, seda rohkem tuleb juua. Seega tuleb igat olukorda erinevalt hinnata, et välja arvestada, mis on see õige kogus, mis ühes või teises olukorras on sobiv.

4. Kas mulle midagi jõuludeks kingitakse?

Deodorant.
Deodorant. Foto: Scanpix

Deodorandi või sokkide või vanaema kootud kampsunist hullem reaalsus on see, kas sulle üldse midagi kingitakse. Me kõik soovime kinke saada. Mõne inimese soovid on suuremad, mõnel väiksemad. Mõni on rahul talle antud kommikarbiga, mõni soovib saada enda kinki sularahana. Aga mis siis kui meile üldse midagi ei kingita? Arvestades seda, kui palju sõpru, pereliikmeid, töökaaslaseid, trennikaaslaseid, klassi - ja koolikaaslaseid meie ümber on, siis on ju eriti nõme, kui mitte keegi neist meile midagi ei kingi. Sel puhul sa peaksid endalt küsima, kas ma olen hea inimene. Ja see mõte on jõulude eel eriti masendav.

3. Kas mind peetakse jõulude ajal meeles?

Üksindus võib olla masendav.
Üksindus võib olla masendav. Foto: Scanpix

See punkt on justkui jätk eelmisele. Äkki on põhjus selles, et meile pühade ajal midagi ei kingita, just see, et me oleme inimestel meelest läinud. Kuigi me suhtleme erinevate inimgruppidega terve aasta jooksul, siis pühade ajal, kui on kinkide jaoks raha välja käia, lüüakse rahakotirauad nii tugevalt kinni, et selle kaja kostab kilomeetrite taha. 

Ja asi ei ole vaid kinkides. Sa lepid sellega, et inimesed sinu ümber sinu peale raha ei kuluta, sest sa tead, et kõikidel võib rahaga kitsas olla, aga kui sulle ka telefonis või isiklikult «häid pühi» või «häid jõule» ei soovita, siis tekitab see teatavad jõulumasendust, mida saab vaid alkoholiga leevendada.

2. Kas ma joon liiga palju?

Kui palju alkoholi on liiga palju alkoholi?
Kui palju alkoholi on liiga palju alkoholi? Foto: Reuters / Scanpix

Kui eestlase jaoks on internet üks põhiseaduslikke õiguseid, mida ei tohi temalt ära võtta, siis suurt sõda peetakse alati ka alkoholi osas. Eestlane peab alkoholi saama. See aitab lahendada kõik mured, mis võivad tekkida. Alkohol on eestlase parim sõber, kes aitab meil mõista, et maailm ei olegi nii hull nagu see võib paista. Aga alkoholiga võib ka liiale minna ja panna meid lolluseid tegema. Selleks, et seda ei juhtuks, peame me tajuma, millal me oleme liiga palju joonud. Üheks heaks vihjeks on kindlasti see, kui me oleme endal püksid märjaks teinud või rinnaesise täis oksendanud. Enne seda on veel kõik kena.

1. Kas mul üldse tekib jõulumeeleolu?

Millal see õudus kord läbi saab?
Millal see õudus kord läbi saab? Foto: Scanpix

Kõike eelnevat arvesse võttes võib tekkida olukord, kus jõulud ei olegi suurem asi periood, mida oodata. Kui eelnevad aastad on näidanud, et sa oled sõprade jaoks mõttetu tegelane, kellele ei maksa isegi helistada; kui sulle pühade ajal midagi ei kingita; kui lund maha ei saja; kui sul pole midagi peale kiirtoidu lauale panna; kui «Visa hing» on üle visanud; kui isegi alkohol sinus positiivseid tundeid ei tekita, siis võib tekkida olukord, kus sinus ei tekigi jõulumeeleolu. Siis tunduvad kõik asjad sinu ümber rõvedad ja vastikud, inimesed käivad sulle närvidele ning tahaksid nende rõõmsa tuju nende nõmedatelt nägudelt rusikahoobiga ära pühkida. Sel juhul on parem enda ette hoida, pühade ajal tööle keskenduda ja loota, et järgmisel aastal läheb paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles