Reinsalu: ratsionaalne olnuks ÜRO hääletusel mitte osaleda (11)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu
Justiitsminister Urmas Reinsalu Foto: Liis Treimann

Valitsus arutas eile justiitsminister Urmas Reinsalu palvel Eesti seisukohta ÜRO hääletusel USA seisukoha suhtes tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana, kuid ei langetanud otsust, Reinsalu sõnul pidanuks Eesti jätma hääletamata.

«Tegin selge ettepaneku välisministrile, et juhul kui EL riigid ühtset positsiooni ei kujunda, siis Eesti ei peaks hääletama. Välisminister võttis mu seisukoha teadmiseks. Valitsus mingit otsust ei langetanud,» ütles Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Reinsalu.

Tema sõnul olnuks ratsionaalne oma vana sõbra palvele vastu tulla ja mitte osaleda hääletamisel.

«Mitte seetõttu et vastasel juhul hakkaks USA mingit kiusu ajama, vaid seetõttu, et sõpra tuntakse hädas ja kogu lugu. Meil on võrreldes paljude teiste maailma riikidega eriline suhe. Liiga kiirelt unustame USA sõnastatud mittetunnustamispoliitika 50 aastat ja tõttame hinnanguid andma sellises keerulises ja tundlikus küsimuses,» ütles Reinsalu.

Ta märkis, et küsimus ei olnud rahvusvahelise kogukonna jaoks sugugi üheplaaniline ning hääletamata jätsid ka näiteks Kanada ja Austraalia.

«Nii nagu meil oleks praegu veider nende riikide käitumist hukka mõista, poleks resolutsiooni toetanud riigid seda teinud kuidagi ka  Eesti suhtes. On kuluaaris väidetud, justkui selline hääletus aitaks korjata meil ameerikavastaste riikide hääli julgeolekunõukogu liikme kampaanias. Sellise filosoofiaga kaasa minna oleks enam kui kahtlane ja võiks meid viia  suisa rahvuslike julgeolekuhuvidega vastanduvatele positsioonidele,» lausus Reinsalu.

ÜRO Peaassamblee võttis eile ülekaalukalt vastu otsuse, millega tunnistati kehtetuks ja õigustühiseks USA presidendi Donald Trumpi avaldus tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

Hääletusel anti 128 poolt- ja üheksa vastuhäält, 35 riiki jäid erapooletuks ning 21 riiki ei võtnud hääletusest osa. Eesti hääletas Trumpi avalduse vastu.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles