Eesti loobub lõplikult Kroonlinna nullist (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetaseme tõusu hakatakse mõõtma nüüd nii nagu mujal Euroopaski.
Veetaseme tõusu hakatakse mõõtma nüüd nii nagu mujal Euroopaski. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Järgmisest aastast arvestatakse Eestis sarnaselt teiste Euroopa riikidega merevee absoluutset kõrgust ja sügavust Euroopa kõrgussüsteemi ehk Amsterdami nulli suhtes. Esialgu kuvatakse infot nii uues kui ka vanas süsteemis.

Uus kõrgussüsteem EH200 kehtestatakse 1. jaanuarist 2018. Kroonlinna nullist ja sellega seotud BK77 kõrgussüsteemist Eestis loobutakse, teatas TTÜ.

TTÜ meresüsteemide instituut esitab läbi Meretaseme Infosüsteemi reaalaja meretasemeid kui 48 tunni prognoosi nüüdsest kahes kõrgussüsteemis, nii uues kui ka vanas süsteemis. Meretaseme Infosüsteemi lõid ja käivitasid TTÜ meresüsteemi instituudi teadlased pärast 2005. aasta 9. jaanuari tormi, kui tervel Eesti rannikul registreeriti vaatlusajaloo kõrgeimad veeseisud.

Loe ka: «Amsterdami nullpunkt lisab Munamäele sentimeetreid»

Vana süsteem oli määratletud Kroonlinna merevaatlusjaamas mõõdetud keskmise veetasemega aastatel 1825–1840. Euroopa kõrgussüsteemi aluseks on Amsterdamis ajavahemikul 1. september 1683 kuni 1. september 1684 mõõdetud nivoo.

Kahe süsteemi kõrguste vahe on Eesti territooriumil 15-24 cm, Euroopa ühtsele kõrgussüsteemile üleminekuga muutuvad kõrgusväärtused nii ruumiandmebaasides kui ka kaartidel, samuti muutuvad reaalajas ja eri süsteemides esitatavad meretaseme väärtused.

Erinevus Eesti eri piirkondades on esmajoones tingitud jääajajärgse maapinna tõusu erinevatest väärtustest Eesti piires. Näiteks Saare- ja Hiiumaa rannikul on jääaja järgne maatõus merepõhja viimase 30 aasta jooksul 4–5 sentimeetrit ülespoole kergitanud, samas kui Kagu-Eestis maapind hoopis madaldub.

«Meretaseme Infosüsteemi uues versioonis saab ühe klahvivajutusega vahetada kõrgussüsteemi, kuna Eestis on määratud Euroopa kõrgussüsteemile üleminekuperiood kolm kuud, mil näitamine kahes süsteemis on soovituslik,» rääkis TTÜ meresüsteemide instituudi vanemteadur Tarmo Kõuts.

Kahes süsteemis meretasemete esitamine on oluline veel ka selle pärast, et näiteks vanemad paberkandjal merekaardid on ikka kasutusel ja meresõitjal on oluline näha ka meretaseme andmeid vanas süsteemis.

Kõuts lisab, et ilmaolud jäävad heitlikuks ka jõulude ja aastavahetuse vahel. Taastub läänevool, mis toob Läänemere piirkonda ridamisi tsükloneid, mis ka meretaset kergitavad, nii et meretaseme infosüsteemi jälgimine on igati asjakohane, nüüd saab seda jälgida kahes kõrgussüsteemis.

TTÜ meresüsteemide instituudi meretaseme infosüsteem on-line.msi.ttu.ee/meretase/

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles