Facebooki mõjul on paljude afgaanide sünnipäev 1. jaanuaril

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsembri lõpus Kabuli Malalai sünnitushaiglas ilmavalgust näinud poiss, kelle sünnipäeva on sealsed meedikud õnneks üles märkinud.
Detsembri lõpus Kabuli Malalai sünnitushaiglas ilmavalgust näinud poiss, kelle sünnipäeva on sealsed meedikud õnneks üles märkinud. Foto: Shah Marai / AFP / Scanpix

1. jaanuaril oli Samad Alawi sünnipäev. See oli ka tema naise, kahe poja, 32 sõbra ja veel tuhandete teiste afgaanide sünnipäev – kuupäev, mille on endale ise valinud terved põlvkonnad inimesi, kes ei tea, millal on nende tegelik täpne sünnipäev.

Sünnitunnistuse ning teiste dokumentide puudumise tõttu on paljud afgaanid pikka aega oma vanuse määramisel pruukinud aastaaegade ja ajaloosündmuste abi. Sünnikuupäeva nõudvate sotsiaalmeediakanalite, näiteks Facebooki levik, ning kasvav vajadus passi ja viisade järele on aga sundinud afgaane endale valima sünnikuupäeva – ükskõik millise.

Tüüpiliseks valikuks on saanud 1. jaanuar pigem praktilistel põhjustel kui peopidamise pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles