ERR.ee: geopoliitiku sõnul pole Venemaa ohtlik ühelegi ELi liikmele

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raivo Tiikmaa.

Venemaa ei muutu lähiajal ohtlikuks ühelegi Euroopa Liitu kuuluvale riigile, sest Euroopa Liidul on Venemaa suhtes väga tugev positsioon, kinnitas Pariisi Ülikooli geopoliitikaprofessor Michel Foucher.

Tallinnas konverentsil «90 aastat Eesti välispoliitikat ja diplomaatiat» üles astunud Foucher' kinnitusel ei tasu Euroopa sõltuvust Venemaa kütusetarneist ülehinnata. Samas ei pea Euroopa langema ka teise äärmusse, alahinnates Venemaad ja pidades teda ebaoluliseks, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Alati on olemas «jaga ja valitse» poliitika risk, et Venemaa töötab ainult Berliini või Pariisi või Roomaga,» rääkis Foucher. «Kuid ma arvan, et Venemaa diplomaatia alahindab seniajani Euroopa Liidu tegelikku olemust, neil on endiselt raske aru saada, mis see on.»

Ka riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser on veendunud, et Venemaad ülemäära karta ei tasu.

Konverentsil esinejad rõhutasid korduvalt, et Eesti tulevik oleneb eeskätt sellest, kui edukalt Eesti diplomaatidel meie riigi seisukohti rahvusvaheliselt tutvustada õnnestub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles