Kingi endale kindlustunne

Eesti Vähiliit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Vähiliit

Emakakaelavähk on ennetatav. Emakakaelavähk on sagedane naise tervist ohustavpahaloomuline kasvaja. Emakakael on kergesti uuritav ja vähile eelnevad seisundid on lihtsalt avastatavad günekoloogilise tervisekontrolli käigus. Peale suguelu alustamist võiks külastada naistearsti igal aastal.

Emakakaelavähi tekkepõhjused. Peamiseks riskiteguriks peetakse inimese papilloomiviirust (HPV), mis levib sugulisel teel. Papilloomiviiruseid on üle saja tüübi, vähki tekitab neist vaid osa. Ainult HPV-nakkus vähki ei põhjusta, vähk areneb mitme teguri koosmõjul. Enamikul juhtudest vabaneb organism ise HPV-nakkusest, kuid viirusele soodsate tingimuste korral jääb ta organismi ning muudab normaalse raku kasvajarakuks.

NB! Kondoomi kasutamine ei kaitse alati HPV-nakkuse eest, sest viiruse levik toimub ka nahakontakti kaudu.

Emakakaelavähk on ennetatav haigus. Tavaliselt areneb vähk 10-15 aasta jooksul pärast kõrge vähiriskiga HPV-ga nakatumist. Esialgu paiknevad muutused vaid emakakaela pinnakihi rakkudes. Jõudes haiguse jälile selles staadiumis, on vähi teket võimalik ära hoida. Tänapäeval on võimalik vaktsineerida HPV kui peamise emakakaelavähi riskiteguri vastu, naistearstid soovitavad vaktsineerida enne suguelu algust, kuid soovitavad ka teistele vanusegruppidele. See vaktsiin ei kuulu riiklikku immuniseerimiskavva, mistõttu tuleb arvestada, et vaktsineerimise kulu peab soovija ise tasuma. Emakakaelavähi sõeluuringul osalemine on vajalik ka siis, kui oled HPV vastu vaktsineeritud.

Sagedasemad kaebused, mis võivad esineda emakakaelavähi korral on: ebaregulaarne veritsus tupest, ravile allumatu, sageli halvalõhnaline voolus, veritsus seksuaalvahekorra järel, kaua kestev menstruatsioon (üle 10 päeva).

Naistearstid soovitavad:

  • Regulaarset kontrolli naistearsti juures
  • HPV kui peamise emakakaelavähi riskiteguri vastast vaktsineerimist
  • Emakakaelavähi sõeluuringul osalemist
  • Sugulisel teel levivatest haigustest hoidumist, mittesuitsetamist

www.cancer.ee www.haigekassa.ee

Rinna- ja emakakaelavähi sõeluuringut teostavate tervishoiuasutuste kontaktid: Lisainformatsioon Eesti Haigekassa infotelefonilt 669 6630

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles