Tehasepõleng tõi kindlustusfirmale rekordiliselt suure arve

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju Hekoteki tehases.
Tulekahju Hekoteki tehases. Foto: Martin Ilustrumm

Harjumaal Jüris avatakse täna mullu maha põlenud tehasehoone asemel uus, mille ehitus läks maksma 1,5 miljonit. Lõviosa sellest tasus PZU kindlustus, kelle jaoks oli tegu läbi aegade suurima väljamakstud kahjuga.

Masinaehitusettevõte AS Hekotek avab täna Jüris kaasaegse viimistlustsehhi, mille ettevõte rajas mullu juunis põlenud hoone asemele, teatas ettevõte. Ehitustööde kogumaksumus oli 1,5 miljonit eurot, millest 1,3 miljonit eurot kattis PZU Kindlustus.

«Sündmuskoha ülevaatus ja ekspertiis kinnitasid, et tegu on kahjujuhtumiga ning PZU alustas kahju hüvitamist niipea, kui tekkisid esimesed taastamiskulud,» rääkis PZU Kindlustuse kahjukäsitlusosakonna juhataja Urmas Saar.

Ta lisas, et hüvitis maksti otse kahju kannatanud ettevõttele, mis võimaldas neil tegeleda taastamistöödega tempos ja viisil, mis Hekotekile sobis. PZU korvab lisaks otsesele põlengukahjule ka äritegevuse katkemise kulud.

Hekoteki 2003. aastal ehitatud värvimismaja hävis 2. juunil 2017 põlengus, mille põhjuseks oli ehitus-remonditöölise hooletus ketaslõikuri kasutamisel.

Teraskarkassil tööstushoone oli soojustatud puitrooviga ning tugeva tuule tõttu ei õnnestunud puitosade süttimisest tekkinud tulekahju kustutada ja hoone hävis tules täielikult. Inimestele ja keskkonnale kahju ei tekkinud, kuna kõik värvid ja lahustid viidi hoonest kohe põlengu alguses välja.

PZU spetsialistid ja eksperdid vaatasid õnnetuskoha üle sama päeva õhtul. Hoone jäänused lammutati õnnetuspäevale järgneva nädala jooksul, vältides sellega võimalikke kahjusid tuulega lendavatest ja kukkuvatest hoonedetailidest.

Kuna hoone oli algselt ehitatud laohooneks ja vahepeal oli muudetud kasutusotstarvet ning olid täienenud ehitustele esitatud nõuded, siis tuli kõik uuesti projekteerida.

Vaatamata ehitusbuumile õnnestus see teha vaid kahe kuuga ning päästeamet kooskõlastas uue ehitusprojekti 2017. aasta septembris Uues hallis on ka paremad töötajate olmetingimused, mille parandamisele kulus ettevõttel ligi 100 000 eurot. Hoone kaasajastamise kulu tasus Hekotek oma vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles