Riigikogu otsus lubab Afganistani missioonil osalevate kaitseväelaste piirarvu kahekordistada

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased
Kaitseväelased Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu võttis täna 85 poolthäälega vastu otsuse, mis võimaldab Eestil suurendada tegevväelaste arvu NATO juhitaval väljaõppe- ja nõustamismissioonil RSM (Resolute Support Mission) Afganistanis.

Valitsuse esitatud riigikogu otsus «Riigikogu otsus «Kaitseväe kasutamise tähtaja pikendamine Eesti riigi rahvusvaheliste kohustuste täitmisel väljaõppe- ja nõustamismissioonil Afganistanis» muutmine» näeb ette, et kaitseväele seatud ülempiir Afganistani operatsioonil osalemiseks on kuni 46 tegevväelast.

Lisaks näeb otsus ette, et rotatsiooniperioodil võib tegevväelaste arvu suurendada 92ni ühe kuu jooksul alates rotatsioonis osalevate tegevväelaste saabumisest operatsioonipiirkonda.

Nimetatud operatsioonil osalevate Eesti tegevväelaste arv on seotud rotatsiooniga, mis toimub kaks korda aastas. Seetõttu võivad rotatsiooniperioodil viibida samal operatsioonialal nii lahkuvad kui ka saabuvad tegevväelased ajutiselt samal ajal.

Seletuskirjas märgitakse, et kaitseministeerium ja kaitsevägi analüüsisid 2017. aastal Eesti sõjalisi võimalusi ning piiranguid täiendavateks panusteks, arvestades sealhulgas selle võimalikke mõjusid Eesti iseseisvale kaitsevõimele ja kaitseväe terviklikule arengule, samuti kaitseväe olemasolevatele siseriiklikele ning rahvusvahelistele kohustustele välisoperatsioonidel. Analüüsi tulemusel on kaitsevägi valmis panustama Afganistani ühe jalaväerühmaga ja selle toetuselemendiga.

NATO on korduvalt palunud oma kõigilt liikmesriikidel missiooni edu tagamiseks täita kriitilised võimelüngad missiooni struktuuris. Viimati oli täiendavate panuste vajadus päevakorras novembris 2017 toimunud NATO kaitseministrite kohtumisel. 2017. aastal on mitmed riigid lubanud panustada täiendavalt, näiteks USA 4000 sõjaväelasega.

Lisaks saatis Ühendkuningriigi kaitseminister ametliku kirja, kus kutsus Eesti jalaväerühma osalema Afganistani missioonil Ühendkuningriigi üksuse koosseisus.  Teatavasti on Ühendkuningriik Eestis paikneva NATO eelpaigutatud lahingugrupi juhtriigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles