Kas teadsid, et nüüd saad valida soodsama maagaasipaketi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alexela Energia AS

Maagaasi kodutarbijatele on avanenud uued võimalused nii gaasimüüja kui -paketi vahetamiseks. Suuremat säästu pakub börsihinnaga gaasipakett.

Eesti maagaasiturg on küll olnud aastaid avatud, kuid reaalsed valikuvõimalused tekkisid maagaasi tarbijatele alles viimasel paaril aastal. Eelmisel aastal, kui Baltikumi maagaasibörs laiendas oma tegevust ka Eestisse, on maagaasi ostuvõimalused tarbijate jaoks oluliselt laienenud.

Eestis on nüüd 40 000 eramajakliendil võimalus gaasimüüjaid võrrelda ning leida endale kõige paremate tingimustega pakkumine. Lisaks puudutab muutus gaasiküttega kortermajade elanikke, kuid nende puhul valib gaasimüüja korteriühistu kui liitumispunkti valdaja.

Kuidas gaasimüüjat vahetada?

Gaasituru avanemine on muutnud gaasimüüja vahetamise väga lihtsaks. Selleks tuleb välja valitud gaasimüüjale oma soovist teada anda. Taotluse võib esitada kas veebilehe, emaili või telefoni kaudu.

Näiteks Alexela puhul võtab pärast taotluse esitamist kliendihaldur ise kliendiga ühendust ning hoolitseb andmete sisestamise ja teiste osapoolte teavitamise eest. Klient peab ainult volitama gaasimüüjat neid toiminguid tegema.

Taotluse gaasipaketi vahetamiseks võib esitada igal ajal, kuid uus leping jõustub alles järgmise kuu alguses. Arvestada tuleb vähemalt kahenädalase viivitusega.

Näiteks märtsi esimeses pooles valitud gaasipaketti hinnad hakkavad kehtima juba alates 1. aprillist. Märtsi teises pooles algatatud paketivahetus rakendub aga alles 1. maist.

Maagaas börsihinnaga – nüüd on see võimalik

Leedus asuv rahvusvaheline gaasibörs laiendas eelmise aasta juulis oma tegevust kõigile Balti riikidele. Nüüdsest saavad gaasibörsil kaubelda Eesti, Läti ja Leedu ettevõtted.

Tänu aktiivsele kauplemisele ja suurtele kogustele on võimalik börsilt hankida maagaasi väga soodsa hinnaga. Kuna börs on avatud ettevõte, võib iga klient nüüd ise vaadata, milline on maagaasi hind hulgiturul. Siiani on tarbija pidanud leppima müüja poolt kehtestatud letihinnaga.

Alexela alustas esimesena börsihinnaga maagaasi müümist era- ja  äriklientidele. Lisaks börsipaketile on eraklientidel võimalus osta maagaasi ka kodupaketi kaudu, kus maagaas on saadaval koguni 0-marginaaliga.

Lisaks maagaasile saab Alexela Kodupaketi valinud klient ka elektrit 0-marginaaliga ehk siis täpselt börsihinnaga. Kodupaketi kolmandaks plussiks on Alexela kütusekaart, mis tagab kõigilt tangitavatelt autokütustelt soodustuse 3,4 senti liitrilt. Kuna Kodupakett pakub teisigi soodustusi, on paljudel klientidel kasulik koondada kõik oma energiavajadused Alexelasse.

Klientidele on kasulik osta maagaasi börsihinnaga. Aasta jooksul võib hind küll kõikuda, kuid pikema aja jooksul on see kliendile soodsam lahendus kui fikseeritud hinnaga leping.

Kindlasti muutub maagaasi hind tarbija jaoks läbipaistvamaks ja õiglasemaks. Varasematel aastatel tuli ette olukordi, kui maagaasi hulgihind võis langeda, kuid paljud gaasimüüjad ei kiirustanud oma hindu korrigeerima ning kliendid said maksta palju rohkem.

Börsihinnaga gaasipaketi puhul sellist olukorda ei teki. Niipea kui hind börsil langeb, väheneb ka hind kodutarbija jaoks.

Kuidas oma gaasilepingut hinnata?

Erinevate gaasimüüjate pakette ja hindu saab võrrelda veebilehel gaasihind.ee.

Praeguse lepingu hindamiseks tuleks arvelt vaadata, millise hinnaga on teile siiani maagaasi müüdud. Seejärel võib minna GET Baltic veebilehele, vaadata sealt hulgituru hinda ning seejärel otsustada, kas senine marginaal on mõistlik või mitte.

Maagaasi hinnale on iseloomulik väiksem kõikumine. Erinevalt elektrist saab maagaasi hoiustada. Lisaks ei ole maagaasi kättesaadavusel Baltikumis mingeid hooajalisi piiranguid. Gaasi hinda ei mõjuta tarbimise kõrgperioodid väga külmade või väga palavate ilmadega. Elektriturule omaseid järske hinnamuutusi gaasiturul ei esine. Üldiselt on maagaasi hind kuu jooksul suhteliselt stabiilne, suurem muutus võib toimuda tavaliselt kuu vahetumisega.

Hinna kõrval tasub pöörata tähelepanu ka edasimüüja poolt hinnale lisatud marginaalile. See võib olla lisakulu allikas, sest maagaasi tarbitakse suurtes kogustes. Ühe aastaga võib suurema marginaali tõttu kaotada olulise summa.

Kliendile on kasulik koondada oma energiavajadused Alexelasse. Juba täna saab klient osta Alexelast nii elektrit kui maagaasi oma kodule aga ka tankida autot bensiini, diiselkütuse, LPG-gaasi või CNG-gaasiga. Alexela hoiab silma peal, et nende kliendid saaksid maagasi turu konkurentsivõimelisima marginaaliga.

Suure energiakontsernina soovib Alexela lihtsustada klientide elu, pakkudes neile terviklikke pakette, mis sisaldavad mitmeid soodustusi.

Loe lähemalt Alexela maagaasipakettidest veebilehelt alexelaenergia.ee või võta ühendust Alexela Energia klienditeenindusega:
tel. 640 8088,
e-post energia@alexela.ee

Copy
Tagasi üles