Väljataga: vene koolide eestistamine näib väiklase kättemaksuna

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Väljataga
Märt Väljataga Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Venelastele on venekeelne haridus täpselt sama kallis nagu eestlastele oli nõukogude ajal eestikeelne haridus, selle ärakaotamise tulemusel emigreeruvad haritumad venelased, ütles Vikerkaare peatoimetaja Märt Väljataga.

Väljataga kirjutas Vikerkaare aprilli- ja mainumbris, et tänu vene koolide estoniseerimisele on eesti kultuur saanud ametlikult monokultuuriks, kirjutas ERR Uudised.

Väljataga selgitas, et assimileerimissoovi järeldab ta eelkõige venekeelse keskhariduse ärakaotamisest, millest tuleneb kõik muu - vene keel taandub köögikeeleks.

Tulemuseks on tema hinnangul see, et need haritumad venelased, kellele venelus laiemas mõttes korda ei lähe, emigreeruvad ja Eesti venelased langevad veel paar astet madalamatesse klassidesse.

«Ajakirjanduses luuakse küll muljet, nagu venelased ei olekski emakeelsest haridusest huvitatud ning ainult üksikud poliitilised jõud kütavad selle ümber kirgi, kuid see on absurdne, vene koolide eestistamine näib lihtsalt eesti natsionalismi väiklase kättemaksuna,» arvas kultuuriajakirja juht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles