Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust aasta pärast (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexitivastane meeleavaldaja.
Brexitivastane meeleavaldaja. Foto: TOLGA AKMEN/AFP/Scanpix

Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust täpselt aasta pärast 29. märtsil, sest siis täitub kaks aastat peaminister Theresa May vastava avalduse sisseandmisest.

Euroopa Liidu liidrid kiitsid möödunud reedel heaks juhised läbirääkimisteks tulevaste suhete üle Suurbritanniaga, ütles Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk. Sellega pandi alus Brexiti-kõneluste uuele etapile ja kiideti heaks 21 kuu pikkuse üleminekuperioodi kokkulepe.

Suurbritannia lahkub ühendusest 2019. aasta märtsis, aga eelmisel nädalal saavutasid läbirääkijad kokkuleppe, millega suhted säilivad 2020. aasta detsembrini sisuliselt endisena, ehkki London jääb ilma hääletusõigusest Euroopa Liidus.

Brexiti-vastane ühendus alustas kolmapäeval Suurbritannias reklaamikampaaniat, millega nõutakse rahvahääletust Suurbritannia lahkumislepingu üle Euroopa Liidust. Avaliku kampaania taga on organisatsioon Best for Britain. Veebruaris selgus, et Best for Britain on saanud 400 000 naela suuruse annetuse miljardärist investorilt George Soroselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles