LOE TÄISMAHUS: Signe Lahteina saatuslik möödasõit (55)

Risto Berendson
, uuriva toimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Signe Lahteina jäävad mälestama tema kaks poega, armastav kaasa ja vanemad.
  • Ehkki Opel jõudis oma sõiduritta tagasi reastuda, arvas rekkajuht vastupidist.
  • Uurimisorganid peavad nüüd selgitama, kes ja kas on selles loos süüdi.

Kahe lapse ema, saatejuht Signe Lahteina elu nõudnud traagilise avarii esialgu teada olnud asjaolud näivad poolteist nädalat kestnud uurimistöö käigus muutuvat – uuritakse ka võimalust, et vastassuunavööndisse ei kaldunud oma autoga mitte Lahtein, vaid türklasest rekajuht.

«Esialgsetel andmetel kaotas Tallinna poole liikunud Opel, mida juhtis 40-aastane naine, oma masina üle kontrolli ning paiskus kokku vastassuunas Tartu poole liikunud veokiga Volvo, mida juhtis 21-aastane mees.»

Nii oli kirjas kümmekond tundi pärast 22. märtsi õhtul toimunud õnnetust avalikkusele saadetud politsei pressiteates. See oli kirja pandud kohapeal võetud esialgsete ütluste põhjal ja jättis mulje, et avarii põhjustas Opelit juhtinud telesaatejuht Signe Lahtein (40).

Telesaatejuhi auto pärast liiklusõnnetust.
Telesaatejuhi auto pärast liiklusõnnetust. Foto: Kaspar Pokk / Kanal 2

Türklasest rekajuhi – sellesama 21-aastase mehega – polnud selleks ajaks veel põhjalikumalt rääkida jõutud, sest politsei otsis tema jutust arusaamiseks türgi keele tõlki. Nüüd, umbes kaks nädalat pärast avariid, kui politsei on küsitlenud ka juhtunut pealt näinud tunnistajaid, on Postimehe andmetel kerkinud pinnale aga hoopis teine versioon avarii asjaoludest.

Ehkki Opel jõudis oma sõidurajale tagasi reastuda, arvas rekajuht vastupidist ja keeras Volvo kokkupõrke vältimiseks intuitiivselt vastassuunavööndisse.

Selle versiooni järgi oli Tartu poolt tulnud Lahtein vahetult pärast Adavere tuulikut juhtunud avarii ajal oma Opeliga siiski oma sõidurajal. Vahetult enne avariid olevat Opel sooritanud möödasõidumanöövri, mis venis vastu sõitnud rekajuhi silmis ohtlikult pikaks.

Ja ehkki Opel jõudis viimasel hetkel oma sõidurajale tagasi reastuda, arvas rekajuht vastupidist ning keeras oma metallidetaile vedanud veoki Volvo viimasel hetkel  kokkupõrke vältimiseks intuitiivselt vastassuunavööndisse.

Sekundi murdosa hiljem sattusid autod laupkokkupõrkesse. Oli pime ja lörtsine ilm, mis omakorda õnnetuse juhtumist soodustas. Mõlema auto rehvid vastasid nõuetele.

Uurimisorganid peavad nüüd selgitama, kes ja kas selles loos süüdi on. Kuna Adavere tuuliku ees on möödasõit pideva joone tõttu keelatud, siis kas on süüdlane Lahtein või siis hoopis väidetavalt vastassuunavööndisse keeranud rekajuht? Loomulikult on endiselt päevakorral ka algne avariiversioon, mille järgi kaldus Lahteina auto vastassuunavööndisse.

Foto: Postimees.ee

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja teatel selgitatakse avarii asjaolud põhjaliku menetluse käigus ja selleks läheb veel aega. Raske peavigastusega poolteist nädalat haiglas elu eest võidelnud Lahteina saatust need tulemused enam ei muuda. Eesti armastatumaid saatejuhte suri Tartu haiglas esmaspäeva päeval. Samal õhtul oli eetris «Kodutunde» 200. saade.

Kurva teate järel täitus sotsiaalmeedia kümnete järelehüüetega. TV3 uudistesaate reporter Anna-Maria Veidemann-Makko kirjutas: «Oh, Signe Lahtein, miks nii vara. Sa olid nii hea inimene, tore kolleeg. Miks pidi nii minema. Nii palju oli veel ees ju. Nii, nii kahju!»

Lahteinaga koos töötanud Postimehe naisteportaali Sõbranna peatoimetaja Dagmar Lamp kirjutas oma järelehüüdes: «Signel oli määratud siin ilmas nii palju head teha, ta tegi maailma paremaks lihtsalt olemas olemisega. Mul on olnud ääretult suur au sind tunda, mul on olnud ääretult suur au, et sa oled olnud üks mu Peatoimetajatest. Kohtume pilvepiiril.»

Telesaate «Kodutunne» Facebooki lehel avaldatud järelehüüdes märgiti, et Lahtein puudutas paljusid inimesi. «Pole inimest, kes täna ei leinaks. See ongi märk tema suurusest, tema headuses! «Kodutunne» on leinas,» seisis postituses.

«Kodutunde» produtsent Kristi Nilov ütles mõni päev pärast õnnetust, et nad olid Lahteinaga varem rääkinud, et kui kellegagi saate tegijaist peaks midagi juhtuma, leitakse talle asendaja ja saatega minnakse igal juhul edasi.

Nii kutsutigi tagasi Anneli Lahe, kes juhtis «Kodutunnet» aastatel 2012–2015. «Mu süda ei julgenud siinkohal öelda ei,» sõnas Lahe saate eelmisel nädalal.

Esmaspäeva õhtul Kanal 2 eetris olnud «Kodutunde» lõppsõnas kõneles Lahtein, kui oluline on omada perekonda, kelle najal nutta, kui seda vaja peaks olema. «Ma palun kõikidele teadlastele ja arstidele hästi palju tarkust, et nad juba homme suudaksid päästa veel rohkem elusid kui täna.»

Signe Lahteina jäävad mälestama tema kaks poega, armastav kaasa ja vanemad. Enne «Kodutunde» juhtimist töötas ta Kroonikas, Naistelehes ja Nipiraamatus.

Kommentaarid (55)
Copy
Tagasi üles