Raport: Läti huve ohustavad enim Vene luure- ja julgeolekuametite töö

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia vaade.
Riia vaade. Foto: Vladimir Pesnya/Scanpix

Läti huve ohustavad kõige rohkem Venemaa luure- ja julgeolekuametite tegevused, selgus Läti põhiseadusliku kaitse amet raportis.

2017. aastat käsitlevas raportis ütleb amet, et Venemaa luurab Lätis diplomaatia kattevarjus ja Venemaa territooriumilt.

Agendid koguvad luureandmeid paljudest valdkondadest, eriti Läti julgeolekupoliitikast, kaitsesuutest ja sõjaväest. Kiivalt jälgitakse ka Läti NATO-liikmelisust ning valimisi ja valimiskampaaniaid.

Raportis toodi esile, et paranenud on lääneriikide ja lätlaste võime tuvastada ja suhtuda kriitiliselt Venemaa propagandasse ja venemeelsetesse ühendustesse. Raporti sõnul peab põhiseadusliku kaitse amet seda tähtsaks, sest Venemaa on oma mõjuvõimu suurendamiseks loonud rea operatsioone, milles keskset rolli etendavad kübervahendid.

Küberrünnakutega libauudiste levitamine on üks vahendeid, mida Venemaa sel eesmärgil kasutab, lisas amet.

Raport tõi esile, et Venemaa kulutab märkimisväärseid ressursse suhtlusvahendite kontrollimiseks mõeldud süsteemidele. Venemaa suudab kuulata pealt telefonivestlusi ja kontrollida andmete liikumist isegi siis, kui üks vestlejatest on Venemaal, ning ka siis, kui mõlemad on välismaal, kui nende vestlus käib läbi Vene kommunikatsioonivõrgu.

Üldiselt üritas Venemaa mullu Läti suunal mõjutada Läti meediakeskkonda, teha koostööd mõjuagentidega, rakendada Venemaa kaasmaalaste poliitikat, mõjutada Läti majandust ning luurata ja laiendada haaret küberruumis.

Raportis mainitakse mitut pseudoakadeemilist ja ekspertide ühendust, mille Venemaa asutas ja kontrollib ning mis on Baltimaades olulised Venemaa mõjuvahendid. Nende ühenduste operatiivkeskuseks on saanud Kaliningrad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles